Idag avyttras tusentals allmännyttiga lägenheter. Rädda allmännyttan!

20120507-175323.jpg
Ikväll sammanträder Stockholms kommunfullmäktige och på dagordningen står försäljning av lägenhetsbestånd inom allmännyttan. Det är lägenhetsbestånd inom Blackeberg, Hässelby, Bromma/Ulvsunda och Hagsätra som säljs till andra förvaltare. Oklart varför. Staden är solvent. De kommunala bostadsbolagen har inga krediter och är välfinansierade så det är inte heller de ekonomiska skälen som väger tungt inför försäljningarna. Istället är det en aktiv utförsäljning av allmännyttan som började med omvandling av 21.000 lägenheter till bostadsrätter och som nu när den vågen avtagit ersätts av utförsäljning av hela fastigheter.
I Hagsätra finns inga allmännyttiga lägenheter alls efter ikväll. Det innebär bland annat att bara hälften av dessa lägenheter kommer i fortsättningen att tilldelas bostadsförmedlingen eftersom det är den kvot som privata fastighetsägare lämnar dit. Det innebär sämre möjligheter för ungdomar att efterfråga lägenheter eftersom de oftast inte har ett eget kapital eller en stabil inkomst. Andelen allmännyttan i Stockholm har krympt och är idag för liten för att fungera riktigt bra på Stockholms bostadsmarknad. I Göteborg, rikets andra stad, går det 7,5 medborgare per allmännyttig lägenhet. I Stockholm är det numera 11,5 medborgare per allmännyttig lägenhet. Vi behöver bygga ut allmännyttan i Stockholm inte avveckla den.

Annonser

2 responses to “Idag avyttras tusentals allmännyttiga lägenheter. Rädda allmännyttan!

  1. Marie von Rietberh

    Det bör finnas bostäder tillgängliga av alla slag – om folk efterfrågar det, men den sk ” Allmännyttan” är verkligen inget önskvärt. Svenska Bostäder och Familjebostäder är de i särklass sämsta fastighetsbolagen i Stockholm, dessuto jyresöedande(Stokholmshem är något mindre dåligt)

    • Enligt de sk kundnöjdindex är allmännyttan mycket populär av deras hyresgäster. Den stora poängen med att vi har en stor allmännytta är att den blir hyresnormerande för resten av bostadsmarknaden och att den kan bygga bostäder även i lågkonjunktur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s