Låt föreningar ta över tomma lokaler så blir livet roligare för alla

Sköndalsgården, nu i föreningsregi

Överallt möts jag av samma fråga. Varför finns det inga samlingslokaler? Ungdomar driver omkring i förorterna och har inget att göra, fritidsgårdarna är för få eller vänder sig till yngre ungdomar. I Farsta har ungdomens hus slagits ihop med pensionärnas aktiviteter och nu hörs flera ungdomar som klagar; vi vill ha egna lokaler, varför finns det inga lokaler?

Äldre har också för få platser att träffas på. PRO och SPF har en del lokaler, men alla äldre vill inte vara med i ngn pensionärsorganisation. En schackklubb kunde räcka, eller kortspel. Boule har vuxit som sport bland äldre (och yngre) men spelas bara på vintern utomhus av de flesta. Varför finns det inga Boulebanor inomhus, frågar en pensionär på PROs årsmöte? Finns det inga skyddsrum som kan överlåtas till Boulesällskap på vintern?

I Vällingby står den härliga samlingslokalen Trappan halvtom. Här spirade verksamheten fram till kommunen drog ned på anslagen och ifrågasatte hela verksamheten. Lokalerna har börjat användas igen, men alls inte i den omfattning som en gång var när kommunen prioriterade föreningar och kultur.

I Sköndal slog kommunen igen fritidsgården. Ganska snart började skadegörelsen skena i området. Stena Fastigheter som äger de flesta fastigheterna i Sköndal samt den gamla samlingslokalen tog då kontakt med föreningarna i området. De överlät lokalerna gratis i tre år mot att ideella organisationer byggde upp ny verksamhet efter kommunens haveri. Efter lite drygt ett halvt år spirar nu en ny verksamhet i lokalerna. Farsta föreningsråds sköndalssektion upplåter nu samlingslokaler till privatpersoner och föreningar till en symbolisk hyra och lokalerna är fulla med folk hela veckorna. Stena fastigheter kallar detta för relationsförvaltning och de har verkligen lyckats.

Jag tror att det här med lokaler är nyckeln till ett växande förenings och kulturliv.  Kommunen har mängder med tomställda lokaler som kunde överlåtas på samma sätt som i fallet Stena fastigheter. Det är fd föreningsråd, medborgarhus, affärslokaler i gamla centrum som inte går att hyra ut osv. Jag tycker att Stockholms kommun ska göra en inventering i alla stadens stadsdelar efter lokaler som är möjliga att överlåta på föreningslivet. Börja med lokalerna så kommer engagemanget därefter. Medborgare i alla stadsdelar längtar efter gemensamma träffpunkter.

Annonser

One response to “Låt föreningar ta över tomma lokaler så blir livet roligare för alla

  1. Thomas Rudinn.Abonnemangsförtroende 99 kr i månaden Syndikalist vid Sergels Torg dvs Plattan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s