Röde Ken nära återta London igen, i support Ken´s Fare Deal

Jag besökte London i början av veckan för att hämta inspiration inför kommande val. London har borgmästarval just nu. Och det är jämt. Det står mellan Boris (Conservative) och Ken (Labour). Boris vann förra borgmästarvalet på en lokal fråga, nämligen återinförandet av dubbeldäckare på Londons gator. Gången dessförinnan vann Ken valet på införandet av trängselskatter i London city som mer eller mindre varit en succe sedan dess. Den här gången handlar valet om taxorna. Hur dyrt ska det vara att resa kollektivt i London. Ken vill sänka taxan rejält, upp till 7 procent ca 1000 kronor om året och införa bättre kollektiva resvägar. Boris försvarar sig, men marginalen bland väljarna minskar hela tiden. Ken knaprar hela tiden in och nu skiljer bara 2 procent. På riksplanet ökar Labour till hela 40 procent. Debatten är het. Jag älskar den engelska debattraditionen. De slåss med blanka vapen, argumenterar tydligt och ideoligiskt. Politiken är konkret. ”All politics is local” utropade Blair på 1990-talet och det är fortfarande fokus för debatten. Lokal politik förändrar världen.

Jag skulle vilja he mer av engels retorik och politisk tradition i Stockholm. Jag vill ha Ken som borgmästare i London, och jag skulle vilja ha en tydligare mer konkret debatt om Stockholm. Jagvill ha ett mer jämlikt Stockholm där våra förslag syftar tydligt och klart till att utjämna skillnader, t ex skillnader i restid till jobbet, eller möjligheter att bo i alla stadsdelar.

London är också inspirationskälla för en del tankar om stadsbyggnad. I London blandas gammalt och nytt på allvar. Världens äldsta tunnelbana rustas nu upp. Cirkelline, tunnelbaneringen, som genialt kopplar ihop de olika grenarna av spårsträckor transporterar dagligen miljontals människor runt London city. Jag drömmer om att vi i Stockholm också ska kunna bygga en cirkellinje, en t-banering i Stockholm, en inre och en yttre. Så skulle Stockholm kunna växa på riktigt och skapa den infrastruktur som behövs för att transportera medborgare mellan arbete och bostad långt in i framtiden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s