Varför är det så smutsigt i Stockholm på ställen där staden ansvarar för skötseln?

En stor förändring hände i mitt liv i förra veckan – min familj skaffade hund. En alldeles underbar liten mini-Schäfer vid namn ”Mini”. En av de saker som förvånat mig som nybliven hundägare är alla supertrevliga hundmänniskor som jag träffar på promenader tidiga mornar och sena kvällar. Det är ett skötsamt folk. Vi hälsar artigt på varandra, visar hänsyn mot andra medborgare, går åt sidan och tar upp vad hunden ställer till med i påsar. Men mitt bland det skötsamma hundfolket samlas skräp av en betydligt större sort. Återvinningsanläggningar som är överfulla på parkvägar och gator där återvinnande medborgare förtvivlat försökt trycka in de sista kartongerna i en liten trång springa och drivor av material som inte fått plats flagnar ned hela platsen. Sopkorgar som inte tömts eller varit för små från början putar upp och väller över. Grus och sand som ligger kvar sedan vintern på promenadvägar och gator i vissa fall deponerade på vändplaner och garageinfarter. 

Jag har frågat några andra vandrare och om samma sak och det är en påtaglig irritation över att smutsen ligger kvar. Brutna grenar utmed strandpromenaden har inte rensats på flera år. Kommunens snöupplag på ängen är fullt av sand sedan förra vintern. Den vackra ängen i Sköndal är sedan två år tillbaka svart av sand. Inne i stan möter jag visserligen bättre städade gator, men samma problem med återvinningsstationerna. I Kista science city har näringsliv och KTH några av världens främsta forskare på ständiga besök. Där ligger skräp och sand kvar efter vintern så länge att det är en snackis bland de besökande. Näringslivet har sagt sig vilja ta över skötseln i Kista, men än så långe hävdar kommunen att de gör detta bäst.

Från en medborgare fick jag detta mail:

”Hej Tomas!

Vi har i flera år haft vår del av gatan som snöuppsamlingsplats (precis utanför vår tomt) och det blir alltid skitigt här (mer än normalt, vilket är mycket skit bara det, just nu). I år har det dessutom kommit in extra mycket sand och grus i trädgården (när de packar snön mot vår mur så spiller det över + muren går sönder – aldrig någon som erbjudit sig att fixa ;-)).

Mvh
Mikael i Sköndal”

”Smuts-Stockholm” är kanske inte en helt rättvisande benämning på vår stad, men inte heller en önskvärd upplevelse pga bristande skötsel. Staden borde tas om hand och ersättas av ett håll Stockholm rent. Men det är inte medborgarna i första hand som behöver  tillsyn utan kommunen och dess entreprenörer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s