Moderater verkar ha som princip att inte lyssna, exemplet Ullerudsbacken

20120419-102439.jpg

20120419-102515.jpg

Vid sjön Magelungen finns några av Stockholms vackraste stränder. I Farsta strand ligger Ullerudsbacken som avslutar stadsdelen ned mot sjön. En skog omgärdar bergen ned mot stranden. I området bor naturälskande medborgare som länge arbetat för att göra sjön mer tillgänglig. En strandpromenad runt sjön har steg för steg börjat förverkligas och skogarna runt den är smala gröna lungor mellan sjön och staden. Här lever också drömmen om en EKO-park syd, en vision om att likt Hagaparken spara en bit jord till eftervärldens rekreation och skönhet.
Sedan många år har byggherrar visat intresse av att bygga utmed Ullerudsbacken i skogen ned mot vattnet. En ide om 100 lägenheter har steg för steg bantats ned efter protester från många till ett relativt litet projekt om ett 20-tal lägenheter i det attraktiva läget. Motståndet är massivt från de närboende, men inte bara från dem. Även Naturskyddsföreningen har engagerat sig i skogens värden och länsstyrelsen har också avvisat platsen som för känslig. Ingen part mer än byggherren och den borgerliga majoriteten har uttryckt någon fördel med att bygga på platsen. De boende har dessutom tagit fram alternativa platser för att bygga fler lägenheter närmare centrum. 100 lägenheter eller mer kan byggas på alternativa tomter som de pekat ut för att rädda skogen, men moderaterna lyssnar inte. Det verkar som en princip från deras sida; att slå dövörat till när opinionen växer. Men vad är poängen med att köra över en bred konstruktiv opinion istället för att lyssna och i dialog genomföra en harmonisk planering av fler bostäder. På måndag kommer ärendet avgöras i kommunfullmäktige och (s) yrkar avslag. Så än finns det tid att byta 20 lägenheter mot 100 istället för att bråka om omistliga naturvärden. Vi får se vad Regina Kevius, stadsbyggnadsnadsborgarrådet är för sort. Smart lyssnande eller hårt trampande?

Annonser

5 responses to “Moderater verkar ha som princip att inte lyssna, exemplet Ullerudsbacken

 1. Så sant, du skriver välformulerat och med riktiga iakttagelser som väl sammanfattar de 5 år som processen pågått kring frågan om att för alltid skövla denna vackra plats – ett andrum med kulturhistoriska vingslag i en tuff betongförort. Konstruktiva förslag för att lösa frågan om plats för bostäder som ersätter dessa planerade i Farsta Strand har funnits hela tiden (utöver de ca 1000 lägenheter som färdigställts/är under uppförande utmed bl:a Ågesta Broväg, på Magelungsskolans skolgård, intill Farsta Sjukhem) men det har varit fullkomligt omöjligt att få gehör för detta från Allianspolitiker. De svar vi får är utformade efter en mall, upprepas ständigt oberoende av nya sakförhållanden, klara frågeställningar bemöts inte med annat än ”goddag yxskaft” svar, remissvar från berörda och sakägare ”försvinner” i stadsbyggnadskontorets hantering och kommer fram igen först efter att detta uppmärksammats och påtalats av boende och aktiva i olika föreningar i Farsta Strand, många starkt negativa konsekvenser av att förstöra denna ovanliga och biologiskt mycket rika miljö bemöts aldrig av politikerna. Den föreslagna ”grönkompensationen” är löjeväckande och irrelevant. Vad är det som gör att det är så viktigt att tvinga igenom detta beslut mot allt förnuft? Byggprojektet ingår inte ens i stadens bostadsförsörjningsplan, utan har tillkommit på Arkitektmagasinets initiativ. Band till byggherren? Finns kontrakt som inte kan brytas som vi inte känner till? Prestige? Total okänslighet inför allt denna lilla plats tillför som blickfång, utsiktsplats, spännande skogsyta med allt vad detta medför av annan njutning för sinnena, bruset av de stora träden i vinden, doft, fuktighet, djurliv m.m. Trots sin litenhet det absolut bästa, mest rikhaltigt omväxlande och mest tillgängliga naturområdet i Farsta!

  Sara Ingerö, ordförande i Farsta Strands Naturvärn. *

  * En ideell förening som de senaste 21 åren haft skötselavtal med kommunen och prisbelönats flera gånger för gedigen och väl utförd naturvård.

  • tack för dina kunniga ord. än är det dock inte försent. vi måste försöka ändra alliansens nuvarande hållning före måndag.

  • Tyvärr beslutade alliansen ikväll att bifalla planen för Ullerudsbacken. Det var en längre debatt, men det hjälpte inte. Nu får vi hoppas att någon överklagar planen och att länstyrelsen ingriper för att skydda naturvärdena i denna känsliga miljö.

 2. Du säger: ”Men vad är poängen med att köra över en bred konstruktiv opinion istället för att lyssna och i dialog genomföra en harmonisk planering av fler bostäder. Vi får se vad ”Rudis, stadsbyggnadsnämndens vice ordförande” är för sort. Smart lyssnande eller hårt trampande?”
  Nu håller du själv på att bli en hårt trampande för att du vill förstöra funkis-Marieberg. Tänk efter! Än är det kanske inte för sent att stoppa arkitekten som driver på detta vansinne?

  • Marieberg är ett område som till delar redan är bebyggt med höga hus. Jag tänker då främst på området runt tidningshusen. Det är också där jag tycker att det är lämpligt att bygga högre hus. I de andra delarna av Marieberg behövs andra lösningar.
   Epitetet ”Rudis” känner jag igen från mina melanstadieår då jag blev retad på skolgården. Emellertid så föredrar jag sakargument och du väljer själv vilket tonläge du vill ha. Min respekt förtjänar du bara med sakargument.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s