Anna Lindhs plats och Tage Erlanders plats missköts av staden. Avsiktligt?

Först var det tvärstopp att döpa om platsen framför Rosenbad till Tage erlanders plats. Jag hade motionerat (föreslagit) i kommunfullmäktige att den legendariska statsministern skulle få en egen plats. Namnberedningen föreslog ytan framför statsministerkansliet Rosenbad, men Moderaterna såg rött och stoppade förslaget. Efter en tid kom istället förslaget att Tage Erlanders plats skulle bli en nyanlagd plats framför Riksdagens mynning mot Mynttorget. Här var nämligen Tage Erlanders tjänsterum. Beslutet antogs enhälligt i stadsbyggnadsnämnden den 20 november 2009, men sedan dess har inget hänt, trots att det i beslutet ingick ett uppdrag att skapa en lämplig gestaltning till platsen, och trots eller kanske pga att vi från socialdemokraternas sida är så angelägna. Men det är väl så ofint att fundera i sådana banor att det skulle gå politiska troll i namnärenden.

Hur som helst så har en annan socialdemokratisk profil, Anna Lindh, fått en plats uppkallad efter sig på Södermalm. Anna var en personlig vän och mordet på henne är fortfarande och kommer alltid vara ett svart ämne för mig. Och för många andra, en stor del av det svenska folket sörjer än hennes bortgång och därför kändes det så bra att staden snabbt handlade ärendet och namngav platsen vid Åsö Gymnasium efter henne. Nu är det emellrtid så att just Anna Lindhs plats är ett anskrämligt exempel på förfall av allmän plats. Det är skräpigt, blåsigt och t o m smutsigt runt skylten som förkunnar hennes plats. När jag passerar tittar jag bort både för att det gör ont att se platsen så nedgången men också för att minnet är så svart. Varför kan inte staden ge henne, vår utrikesminister, en stor internationell profil, en värdig plats såsom det var tänkt.

Jag har nu rest frågan i kommunfullmäktige i en sk interpellation där jag frågar borgarrådet Hamilton när dessa platser ska ställas i ordning. Jag kan inte bli fri från misstanken att engelägenhetsgraden i dessa två platsers hantering är lägre pga att det rör kända socialdemokrater. Låt mig bli fri från dessa misstankar och gör något åt dem så snart som möjligt. Jag föreslår att ett konstnärsuppdrag ges till någon att gestalta Tage Erlanders plats och om inte Anna Lindhs plats kan göras finare så byt då plats till någon som är bättre lämpad t ex Färjargårdstorget. Anna bodde nämligen i de kvarteren, eller kanske Vartoftagatan?

Annonser

2 responses to “Anna Lindhs plats och Tage Erlanders plats missköts av staden. Avsiktligt?

  1. Marie von Rietberg

    Skötseln av stan är generellt rent bedrövlig. Skitigt, skräpigt och allmänt osnyggt, och det kan läggas borgarrådet U Hamilton – och förvisso borgarrådet Ankersjö – till last. Att just de två platser som fått namn efter allmänt respekterade Anna Lindh och Tage Erlander skulle skötas sämre för att dessa personer hade S som partibeteckning, är lite väl konspiratoriskt. Nej, det handlar nog om något betydligt värre: Inkompetens och nonchalans att sköta sitt arbete!

    • kanske du har rätt, men jag har påtalat bristen på just dessa platser både i fullmäktige och i skrivelser. och visst är det märkligt att det frågan Tage Erlanders plats fortfarande är olöst trots beslut i nämnd och fullmäktige medans Gösta Bohmans plats redan är klar. Det gick nämligen på nolltid. Nåväl, det viktigaste är nu att frågan blir löst och du har rätt i att underhållet generellt har blivit sämre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s