Stockholm går som tåget, men är alla med?

20120416-140431.jpg
i
Stockholm fick pris av Financial times för att vara bästa investeringsregion fö0
l en månad sedan. Staden räknas som en av väldens tigerekonomier. Antalet medborgare ökar snabbt under de kommande decennierna. Den växande staden ger oss nya möjligheter. Tillväxt ger oss utvecklingsmöjligheter. Vi kan skapa förbättringar av staden i kraft av att den växer. Vart ska skolorna ligga? Var ska medborgare som vill flytta hit bo? Hur ska alla ges lika rättigheter i vår stad?
Det negativa med en sådan snabb tillväxt som vi har nu är att utan politik som syftar till att skapa motvikter så ökar klyftorna. Segregationen, uppdelningen i rika och fattiga, trasiga stadsdelar som faller sönder i samma stad som polerar handtagen på dörrarna i andra.
Tillväxten av nya jobb sker samtidigt som vi har en växande ungdomsarbetslöshet. Hela stadsdelar som haft och har hälften av sin befolkning utan arbete samtidigt som Stockholms handelskammare varnar för flaskhalsar pga brist på kompetent arbetskraft.
För att möte den delade staden behövs en politik som sätter ökad jämlikhet och demokrati som mål. Inom bostadspolitiken som jag jobbar med har jag börjat fundera hur vi kan forma en politik för ökad jämlikhet på bostadsmarknaden. En första stolpe för tankarna kring vad som skulle kunna göras är att sätta upp ett kommunalpolitiskt mål om att alla medborgare ska kunna efterfråga boende i alla stadsdelar. Den jämlika bostadspolitiken är omvälvande då den kräver att vi använder kommunens alla möjliga tekniker och resurser för att skapa möjligheter för alla. Att återköpa fastigheter i de privata bestånden till allmännytta är en möjlighet. Även ägarlägenheter tycker jag ska prövas i kommunal regi för att öka möjligheterna att blanda befolkninsgrupper även i rika stadsdelar. Kooperativa hyreslägenheter är en bostadsform som klarat marknadspåfrestningar över tiden och som jag tror kan bidra till att skapa blandade upplåtelseformer i alla stadsdelar. Jag vill införa en ny allmännyttig bostadsmodell med kooperativa bolag som erbjuder sina lägenheter till bostadskön.
Jag vill att socialdemokraterna i Stockholm ska vända på varje sten och helt pragmatiskt pröva alla bostadsformer, alla möjliga medel för att nå målet en jämlik bostadsmarknad. Jag kommer att återkomma med fler ideer, men jag tar gärna emot förslag från dig här på bloggen om hur vi kan skapa en stad där alla får plats. Studenter, ungdomar, arbetslösa, ensamstående mödrar och andra som helt normalt i perioder av livet har det ansträngt ekonomiskt ska ha möjlighet att efterfråga bostad i alla stadsdelar.

Annonser

3 responses to “Stockholm går som tåget, men är alla med?

  1. En bra idé är ju att inte sälja mark för nyproduktion, utan att hyra ut den på upp till 50-70 år eller så. Jag tror att det praktiserades förr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s