En el-hockeystol till varje stadsdel, så kan Stockholm utveckla en helt ny lagsport!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag fick förmånen att pröva på två handikappidrotter i veckan. Showdown och El-hockey. Showdown är ett bollspel på bord med ögonbindel. Bollen rasslar och med hörselns hjälp slås bollen mot motståndarens mål med racket. Det är svårt och kul. Ungefär som shuffleboard eller airhockey fast svårare. Det år också roligt att det går att spela oavsett om du är synskadad eller ej. Alla kan möta alla. El-hockey spelas på en stor innebandyliknande plan med låga avlånga mål. I lag om tre personer vardera spelas en innebandyboll med el-rullstolar som har ett klubblad monterat i fören. Spelet går mycket snabbt och är grymt roligt. Påminner om radiobilarna på grönan i kombo med gokart fast med boll. Redan under säkerhetsgenomgången började hornen växa i pannan på mig och blev ombedd att sluta fingra på joysticken under genomgången. Efter en stund fick vi i äntligen pröva. Försiktigt för jag fram spaken och stolen sticker iväg som ett skott. Toppfarten känns farlig joy-sticken är så sjukt känslig. Jag får nöjet att spela mot mina medarbetare Björn som är rullstolsvan  och Carina . Så kuuul! Jag önskar att fler fick pröva på detta. Att leka ihop med supermoderna snabba maskiner, med regler, lagtaktik. Jag blev som barn på nytt.

El-hockey är på stark frammarch i hela världen. Internationella turneringar kan ses på you-tube och följs noga av de som utövar sporten i Sverige. Ett problem för handikappidrotten i Sverige är dock att stolarna är dyra. En stol kostar 75.000 kronor och omfattas inte av assistenshjälp eller bistånd vilket gör antalet utövare begränsat. Idag finns det fem stolar i Stockholm men det finns massor av både unga och äldre som vill pröva den nya sporten.

Emilia Bjuggren som är socialdemokraternas idrottsprofil i Stockholmspolitiken och jag tänker lägga ett förslag i kommunfullmäktige om att varje stadsdelsnämnd ska få i uppdrag att köpa in idrottsutrustning för funktionsnedsatta. En el-hockeystol i varje stadsdel skull ge bättre möjligheter för de funktionsnedsatta medborgarna som vill att pröva på sporten. I ett enda slag skulle vi då tredubbla antalet stolar och turneringar skulle kunna ordnas i Stockholm. Även Showdownbord kunde köpas in och placerar ut i våra skolor så att alla ungdomar fick pröva på den roliga sporten. Det skulle både främja handikappidrottens möjligheter att växa, men också öppna upp mellan seende och synskadade medborgare. Fram för mer handikappidrott. Det är ju roligare att ha kul!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s