Istället för nya bostäder: Högre hyror och borttagna rättigheter

I går presenterade regeringen ett antal förslag för att förändra hyresmarknaden. Ett av förslagen handlar om att förändra reglerna för uthyrning av privatägda bostäder, ett gammalt Timbro-förslag som nu plockas upp och putsats till. Förändringen innebär lite förenklat att marknadsanpassade hyror införs och att möjligheten för andrahandshyresgäster att retroaktivt överklaga hyran avskaffas. I praktiken kommer det med stor sannolikhet innebära marknadshyror på andrahandsmarknaden. Effekterna av förslaget, om det skulle bli verklighet, blir högre andrahandshyror och en kraftigt försvagad situation för andrahandshyresgäster. I ett läge där mer än hälften av Stockholms unga vuxna under 27 saknar egen bostad och har andrahandsmarknaden som förstahandsmarknad skulle det innebära att vi kraftigt försvagar unga stockholmares ställning på bostadsmarknaden. Några nya bostäder ger dock inte förslaget. Som SSCO:s ordförande Lina Glans säger i dagens SvD:

”Det mest anmärkningsvärda är att regeringen väljer att satsa på andrahandsmarknaden i stället för att bygga nytt. De vill inte ta i frågan om bostadsbrist och tycker att det kostar för mycket med nybyggen.”

Jag har själv kommenterat förslaget här.

Annonser

4 responses to “Istället för nya bostäder: Högre hyror och borttagna rättigheter

  1. Detta bör dessutom innebära att bostadsrättsägande i Stockholm, främst innerstaden, blir ett särklassigt bra investeringsobjekt för alla som har ett antal mijoner. Utgifter i form av avgift till bostadsrättsförening och räntor betalas av hyresgästen, värdestegringen är mer eller mindre helt garanterat över inflationen.

    • ja och vem kommer i framtiden att sälja en av två lägenheter när man flyttar ihop om man kan finansiera den egna med den andra. Allt färre personer kommer att äga allt fler lägenheter och ungdomar kommer få det allt svårare att komma in på bostadsmarknaden.

  2. Just det! Jag tror att regeringen håller på och formar sin politik för Stockholms ungdom: Lägre lön – Högre hyror! Om s dels kan visa detta, dels själva visa en trovärdig politik för hur de unga ska få jobb och bostad, så ligger vägen till valseger rak och bred fram till 2014

  3. Pingback: Bostad åt en del | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s