Bygg vidare på Stockholms vackra skyline, Mariebergs Manhattan lyfter våra vyer

20120409-102653.jpg
(s) byggrupps förslag ”Mariebergs Manhattan”

Stockholms skyline skiljer sig från andra städer, med höga förkastningsbranter som möter vatten på söder, med långa siktlinjer utmed vatten i alla riktningar, med smakfull arkitektur i låg och hög skala, kyrktorn och hustak som kontrasterar mot varandra. I Siluette är det lätt att känna igen Stockholm.
Den vackra vyn får dock inte stanna av och bli ett historiskt blickfång. Det är lika viktigt att utveckla vår stads skyline så att den tecknar också vår tids ideer och visioner. Var tid har haft sina visioner och gett dem gestalt i stadens lyfta vyer. Riddarholmskyrkan med sitt vackra smidda torn representerar sin tid lika väl som Stadshuset visar upp sin.
Det senaste bidraget till Stockholms skyline var kanske Globen som än idag farscinerar med sin höga vackert välvda form. Globen är dock 30 år gammal och jag tycker att det är dags att finna nästa årsring också i det höga rummet.
Strax före jul presenterade vår byggrupp en ide om att bygga en bukett av höga hus på Marieberg invid tidningshusen. Iden växte fram ur ett siktperspektiv, som svar på frågan; vart skulle det passa med en vacker hög akitektur. Jag har nu haft bilden som mitt skrivbordsunderlägg på datorn sedan dess och när jag numera passerar tidningshusen tycker jag att de ser stumpiga ut, som om något fattas. Förutom att dessa fyra föreslagna hus skulla ge plats åt 1000 allmännyttiga lägenheter, så tror jag att de skulle ge alla Stockholmare en högre och mer spännande vy i ett läge där vår skyline redan är bruten med stora byggnader.
Ett annat sätt att förnya stadens skyline är att bygga vidare på de gamla husen. Idag görs det ganska okänsligt av fastighetsägare som vill finansiera renoveringar med nya ytor. Men om staden ställer högre kvalitetskrav så kan det bli riktigt bra även med nya byggnader som ansluter till gamla.
I Belgien, Charleroi, finns ett inspirerande exempel där en gammal militärförläggning i vackra tegelhus kunnat bevaras och utvecklas på samma gång. De gamla kasernerna har omvandlats till högsta miljöstandard och används istället till kulturverksamhet för scenkonst bl a. Den nya ytan som används till arbetsplatser har tillkommit i tydlig kontrast till det gamla, men lyfter med sig den gamla byggnaden in i framtiden. Jag tycker att detta är ett bra exempel på hur en ny byggnad hjälper vår historia in i framtiden istället för att flagna och stilla försvinna. Denna teknik skulle kunna prövas på några ställen i Stockholm där vi förälskat oss i byggnaden men där dess innehåll inte längre fungerar som den var tänkt, t ex delar av slakthusområdet eller den gamla brandstationen i Midsommarkransen.

20120409-105637.jpg
Hotel de Police – Belgium, Charleroi / Danses performing arts center

Annonser

3 responses to “Bygg vidare på Stockholms vackra skyline, Mariebergs Manhattan lyfter våra vyer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s