Här är ett förslag, ett nytt stadsbibliotek under det gamla

Arkitekt Alexander Pontviks förslag, illustrationer Pontvik/Kopare: Untoched, som presenterades vid en pressträff anordnad av (s) med undertecknad och Anna-Greta Leijon. Här är en längdsektion sedd från Sveavägen genom lässalen med angränsande magasin och bakomliggande studierum. Förslaget tillgodoser väl de behov som Stockholm har av ett modernt fungerande Stadsbibliotek för de närmsta kommande 50 åren. Jag lyfte detta förslag för att visa att den nu föreslagna renoveringen av Asplunds vackra bibliotek inte räcker. Nya lokaler måste tillkomma och det här är det bästa förslaget jag har sett. För bra för att inte bli genomfört.

Vy över terasserna i det centrala rummet
 
 
 
Vy över terasserna i det cantrala rummet
 
Vy genom glastaket in i lässalen
 
 
 
 
 
Framtidens stadsbibliotekVid en pressträff idag onsdag presenterade oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) och arkitekten Alexis Pontvik ett förslag till en möjlig utbyggnad av Stockholms stadsbibliotek. Nyligen har Stockholms stad fattat beslut om att utreda en renovering av befintliga lokaler i Asplundshuset. Behoven av nya ytor för ett fungerande stadsbibliotek kvarstår dock och Tomas Rudin vill därför att staden återprövar frågan om en större utbyggnad av stadsbiblioteket.– Stockholm ska ha ett fungerande stadsbibliotek och då behövs nya ytor. Det förslag Alexis Pontvik har tagit fram är intressant då det tar stor hänsyn till den unika byggnad som Asplundsbiblioteket är och samtidigt tillför nödvändiga ytor genom en spännande tillbyggnad, säger Tomas Rudin.

Frågan om bibliotekets framtid har diskuterats länge och flera arkitekter har ritat på olika förslag. För att hitta en långsiktig lösning för stadsbiblioteket föreslår Socialdemokraterna att staden går tillbaka till de seriösa och väl utarbetade förslag som sedan tidigare finns på hur biblioteket skulle kunna utvecklas. Det är ett bra sätt att gå vidare med arbetet kring ett modernt stadsbibliotek som passar stockholmarna i framtiden.

– Asplundsbiblioteket har internationell ikonstatus, det är fantastisk byggnad som vi ska vara rädda om. Därför är det viktigt att hitta ett förslag som ger stockholmarna ett fungerande stadsbibliotek samtidigt som Asplundshuset fortsatt kan vara huvudbyggnad, säger Tomas Rudin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annonser

4 responses to “Här är ett förslag, ett nytt stadsbibliotek under det gamla

  1. Magnus Helgesson

    Köp glashuset vid Stadsgården (Slussen) Byggt och klart och fin läsutsikt över Saltsjön. Hepp. Om man nu inte bygger framför. Vi har ett liknande förslag i KB. Förslaget får av mig 3 tegelstenar av 5

    • Men har du sett hur läckert det stora rummet blir, med 19 meter högt i tak med ljusinsläpp från ovan. Som en stor pokal av böcker och utrymmen med fri sikt emellan. Dessutom förbinder en gång alla nuvarande byggnader med den nya, och alltihop utan att störa den unika Asplundska byggnaden. För mig är det en klar 5a av 5 möjliga tegelstenar.

  2. Ett lysande förslag! Med stor respekt för det gamla, ett alexanderhugg helt enkel. Att ingen tänkt på detta tidigare? Hoppas att det blir av! Hur har reaktionerna blivit?

    • Bara positiva hittills. Jag har däremot inte hört något från kultur- och fastighetsborgarrådet ännu, men om de avvisar lösningen får vi ta upp id’en efter valet. Jag håller med dig om att detta borde gjorts redan när förslaget lämnades in men det avvisades.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s