Låginkomsttagare från Västerås platsar inte i Stockholm!

Jag blev uppringd av en man från Västerås. Han berättade om sin situation. Låginkomsttagare, inte ovanlig i Sverige, förtidspensionär 8500:- brutto i månaden, fastställd av staten. Hans vilja, att flytta till Stockholm. Hans enkla fråga var; varför finns det inte plats för mig i ert Stockholm?

Efter flera rundringningar hade han konstaterat att mäklarna hade inget att erbjuda. De räknar kallt med en inkomst på 30.000 kr i månaden för att dra runt en tvåa på egen hand i Hässelby. Bostadsförmedlingen har inga små lägenheter att förmedla och andrahandsmarknaden av hyresrätter i Stockholm är helt överhettad.

I all sin enkelhet beskriver detta exempel hur illa bostadssituationen är i Stockholm. Studenter, låginkomsttagare, singelpensionärer med grundpension och ungdomar få inte längre plats i huvudstaden. Vår plats på jorden blir alltmer en social klubb för innanförskap där förtidspensionerade från Västerås inte platsar.

Den här utvecklingen stinker. Jag vill att alla medborgare ska kunna bosätta sig i alla stadsdelar. En bostadspolitik måste vara möjlig där vi använder alla resurser som bostadspolitiken kan samla för att skapa jämlika förutsättningar för alla. Allmännyttan måste börja köpa tillbaka fastigheter i innerstaden. Kooperativa bostadsformer kan utvecklas för att dela på kapitalinsatserna till nyproduktion. Skattemedel ska användas för att subventionera bostäder. Hembud (vilket innebär att lägenheter går tillbaka till föreningen vid flytt) kan införas i nya kooperativa lösningar liksom det redan görs i SKB. Jag kan tänka mig att pröva helt nya former av ägande för att kunna anvisa fler lägenheter via bostadskön. Jag vill sätta inkomstblandningen som mål för bostadspolitiken. Alla medborgare ska mötas i Stockholm. Blandningen är målet. Vägen dit är inte huggen i sten, den får prövas pragmatiskt. En jämlik bostadspolitik är möjlig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s