Det är roligare att ha kul, dagens pensionärer är yngre än någonsin, låt oss se alla som medborgare.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag träffade några hundra pensionärer på PROs representnatskap. Vi diskuterade den framtida staden. Temat var att det måste vara roligare att bli äldre. Att pensionärer också är medborgare och framförallt att dagens pensionärer är så pigga och friska. Men mycket i samhälet är organiserat för den yrkesarbetande befolkningen. Priser och tillgång till service sätts upp efter vad du har råd att betala, sällan efter vad som skapar livsglädje och rikedom hos alla medborgare. Entren till museerna var gratis fram till 2006. Sen höjdes avgifterna och besöksantalet gick ned. Många äldre och yngre barnfamiljer som hade funnit en källa till glädje och kunskap stängdes ut. Professorerna som hade en stadig publik i fyllda föreläsningssalar på museerna i alla möjliga smala ämnen fick återvända hem till tomma läktare på universiteten. Kollektivtrafiktaxan höjdes i samma veva. 20 kronor för en resa inom hela länet blev 100 kronor och ännu mer om du skulle riktigt långt. Inga större intäkter på denna förändring men färre äldre på bussarna blev det. Besöken hos dottern eler kompisen blev färre.

Pensionärer är duktiga på att organisera sina egna aktiviteter inte minst i PRO. Den nya pensionärsorgansationen är en modern folkrörelse. Själva ryggraden i svensk folkrörelsetradition har nu all tid i världen att arbeta med föreningar. Problemen att hotta samlingslokaler är jättestora, så stora att hela verksamheter uteblir. Kommunen borde kunna tillhandahålla samlingslokaler i alla stadsdelar så att föreningslivet kan blomma. Och varför inte också bidra till pensionärsorganisationernas egna verksamheter så att deras aktiviteter kunde nå ännu fler.

Ett exempel är hur de jobbar i Umeå. ”Kultur för äldre”är en spännande verksamhet som finansieras av Umeå Kultur och Umeå socialtjänst. Umeå kultur ansvarar för administrativa kostnader bl a lön och Umeå socialtjänst ger ett årligt arrangemangsstöd med 300 000 kronor. I och med ett genomsnitt på ca 7000-8000 arrangemang per år finansieras den största delen av nätverkets aktörer.

 T.ex. kan en musikterapeut delbetals av ett studieförbund och boendeenheten betalar en del av kostnaden samt pensionärerna  som deltar betalar själva 15 kr / person och träff. Umeå Kultur betalar resekostnaden och Umeå socialtjänst  ansvarar för lokalkostnaderna. Ett annat exempel: En stor jättepicknick, för seniorer genomförs i Umeå i varje vår. Ca 1500 pensionärer deltar. Kostnaderna fördelar sig enligt följande: Umeå Kultur ansvarar för gager till medverkande artister tillsammans med studieförbunden. Samhällsbyggnadskontoret och Umeå Fritid bidrar med allt praktiskt; stolar, bord, till gång till parken m.m. Pensionärsföreningarna är funktionärer hela dagen.

En stor del av det som arrangeras ingår i ordinarie verksamhet, men riktas till de äldre, och kräver därför ingen extra finansiering, t.ex. skolors och förskolors ”generationer i samverkan”.

 Jag skulle vilja att vi satsade stort på sådana aktiviteter i Stockholm som gjorde det roligare att leva i alla åldrar. Men just de äldre som har all tid just nu behandlas ofta som undantag i vårt samhälle. Jag vill ändra på det; för det är roligare att ha kul.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s