Stadsbiblioteket behöver byggas ut eller flyttas. Renovering räcker inte…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Stadsbiblioteket är i förtvivlat behov av nya och fräscha lokaler. Det nuvarande biblioteket byggdes på 1920-talet och ritades av den berömde arkitekten Asplund. Lokalerna är fantastiska men har efter 100 år blivit trånga. För fem år sedan gjordes en inventering av behoven och då saknades 20.000 kvm lokaler för att möta framtidens behov av barnbibliotek, ungdomssalar, grupprum, forskarplatser och inte minst plats för fler böcker. Efter det genomfördes en mycket uppmärksammad arkitekttävling som avgjordes men som aldrig slutfördes. Istället meddelade den styrande borgerliga majoriteten att ingen utbyggnad skulle ske pga ekonomiska skäl.

Igår beslutade emellertid fastighetesnämnden att en utredning om en renovering av lokalerna skulle tillsättas. Förutom renovering av lokalerna ska en inventering göras av vilka ytor som kan göras publika av de idag undanskymda källere och prång som finns i det hundraåriga huset.

Jag gjorde en rundvandring i det fantastiska biblioteket härom dagen och fann följande:

1. Renoveringsbehoven är uppenbara. Det är mer än 30 år sedan lokalerna renoverades.

2. Behoven av nya lokaler som tillskott till verksamheten är lika uppenbara. Det går inte att inrymma framtidens utvecklingsbehov i trånga källare och prång. Visst skulle en del kunna göras tillgängligt men det svarar inte alls upp emot de behov som specificerats om 20.000 kvm och behoven kvarstår.

Det finns egentligen bara två realistiska alternativ för ett framtida stadsbibliotek som jag ser det. Antingen bygger staden ut Asplundska biblioteket och moderniserar det till ett fungerande stadsbibliotek, eller så flyttar man stadsbiblioteket och bygger ett nytt i något annat läge och gör om det befintliga till ett lokalbibliotek. Jag menar att i båda fallen bör det nuvarande huset renoveras men vi kan inte i det här läget utesluta en utbyggnad och tvinga de nu trångbodda verksamheterna att anpassa sig ned i källare och prång. Stockholms växande befolkning behöver ett växande stadsbibliotek. Det finns lösningar i materialet som lämnades in i arkitekttävlingen som går att använda som inte behöver kosta mer än vad som kan anses rimligt för ett växande bibliotek. Jag har för avsikt att presentera ett sådant alternativ i nästa vecka, men det kan säkert finnas fler. Jag vill i alla fall att debatten lyfts, för endast en renovering räcker inte.

To be continued…

Annonser

2 responses to “Stadsbiblioteket behöver byggas ut eller flyttas. Renovering räcker inte…

  1. Tänker även efter före…
    Hur ser ett framtida bibliotek ut om nya böcker är digitala i framtiden?
    Det kanske inte behöver vara så stort som vi ser framför oss idag?

    • med den digitala utbecklingen av böcker tror jag att just stadsbibliotekets tillgång till tidskrifter och böcker blir ännu viktigare. att alla kan komma och bläddra i klassiska volymer, lyssna på uppläsningar, välja bland ett fullständigt utbud av tidskrifter osv. i den digitala åldern blir möjligheten navigera och välja i ett närmast oändligt utbud en svår konst. just där i urvalet kan det moderna biblioteket fungera som en växel mellan medier, tryckta, digitala, skrivna, talade osv. I frankrike kallar de numera sina bibliotek för medietek och i Paris ha de byggt ett av världens största biblio/mediatek. jag vill att Stockholm också ska hänga med i den internationella spännande utvecklingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s