Är hela Gondolen på väg att falla? Eller kan vi få en fungerande Katarinahiss

20120318-080748.jpg

Jag tycker att det är så sorgligt att Katarinahissen inte fungerar. Förra året meddelade ägaren Folksam fastigheter att de stängde hissen pga att det saknades reservdelar och att de ansåg det vara för dyrt att byta till ny hiss.
Jag föreslog då att Stockholm stad skulle träda in och göra en uppgörelse med fastighetsägaren om hur en fortsatt drift kunde säkerställas. Hissen har ju ett stort värde som turistattraktion men också en viktig funktion för de som ska upp till Mosebacke.
I måndags svarade Ulla Hamilton (m) i samband med kommunfullmäktige att hon inte ser någon möjlighet att lösa frågan. Hon menade att staden inte kan överta fastighetsägarens ansvar. I debatten som följde om att staden visst kan ta ansvar för hissar om den vill hävdade hon att hela konstruktionen, alltså själva pelaren var i farozonen och att detta hade att göra med grundförhållandena på platsen och att inget därför kunde göras före det att Slussen grundförstärks. Om det inte går att laga en hiss pga att marken sjunker undrar jag hur allvarligt detta är för hela kontruktionen. Är själva konstruktionen på väg ned? Känner staden till något som Erik Lallerstedt, krögare på Gondolen, borde informera sina gäster om?
Är det inte helt enkelt så att (m) inte vill reparera Katarinahissen och därmed är det ingen som är beredd att betala för en ny hisskorg på platsen?
Jag tycker det är tråkigt att staden med det förlorar en fin turistattraktion och en bra hiss till upp till söders höjder.

Annonser

2 responses to “Är hela Gondolen på väg att falla? Eller kan vi få en fungerande Katarinahiss

  1. Katarinahissen måste vara kvar, toppen att du tar upp frågan. Den är inte bara en viktig turistattraktion som har en praktiskt vardagsfunktion, utan också en ovärderlig kulturhistorisk symbol. För alla oss som lever idag har har den alltid funnits. Hur många stockholmare och besökare i staden som helst har hur många minnen som helst av den. T ex min 89-åriga mamma, som 12 år gammal, alltså 1935, fick åka på skolresa till Stockholm och uppleva den ofattbart höga Katarinahissen. Hon delar upplevelsen med miljontals andra skolbarn genom åren. Självklart har staden råd att restaurera Katarinahissen om det behövs.

  2. Hissnade läsning… Hållbarhet kanske inte här Ulla Hamilton starka sida. Tänlker närmast på henne som ytterst ansvarig för att avverka den ek som slog rot innan Stockholm fanns… och fortfarande förnekar den dolda agenda som verkade bakom kulisserna?
    http://stockholmprojekt.blogspot.com/2012/03/oxenstiernsgatan-kontorsremiss.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s