Vad är den egentliga drivkraften bakom moderaternas utförsäljningar? 2825 lägenheter säljs till privatvärdar, utan insyn.

Förra veckan slog besledet ned som en bomb hos 2825 familjer i Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder. Vid en presskonferens meddelade den borgerliga majoriteten att delar av det allmännyttiga beståndet skulle säljas. Styrelserna i bolagen belades med yppandeförbud, ärendena hemligstämplades inför beslutet och i ett av fallen, Stockholmshem, genomfördes inte ens en värdering av fastigheterna före avtal.

Försäljningen är en katastrof också ur demokratisk synpunkt. Informationen har varit usel. Hyresgästföreningen har låtit undersökningsföretaget TNS-SIFO ringa runt bland hyresgästerna som berörs av försäljningen.

• 1 av 10 vet inte om att huset de bor i ska säljas.
• 60 procent anser att informationen de har fått har varit mycket eller ganska dålig. 8 procent har inte fått någon information alls.
• Sex av tio är oroliga över hur försäljningen kommer påverka deras boendesituation.
• 80 procent av de tillfrågade anser att det är viktigt att deras hyresvärd är ett allmännyttigt bostadsbolag. 58 procent anser att det är mycket viktigt och 22 procent tycker att det är ganska viktigt.

Det här är dessutom bara en i raden av försvagningar som genomförs av allmännyttan. Under de senaste 6 åren har 21.000 lägenheter i de allmännyttiga beståndet sålts till bostadsrättsföreningar. Andelen nybyggnation av allmännytta har också dragits ned från målsättningen om 40 procent av beståndet till stadens nya mål om 33 procent eller en tredjedel.

Summan av alla insatser är given. Allmännyttan skadas, förminskas och fasas ut till förmån för privat ägande och medborgare med eget kapital. Den här utvecklingen måste brytas. Att stoppa utförsäljningen av allmännyttan kommer att bli en av de stora valfrågorna 2014 men redan nu behöver vi höja rösten och försöka hejda fortsatta utförsäljningar.

Annonser

2 responses to “Vad är den egentliga drivkraften bakom moderaternas utförsäljningar? 2825 lägenheter säljs till privatvärdar, utan insyn.

  1. Det är det som kallas valfrihet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s