Sammanfattande intryck från Mipim, fastighetsmässan i Cannes 2012

Nyss hemkommen från en av världens största fastighetsmässor, MIPIM i Cannes försöker jag här sammanfatta några intryck. Jag har skrivit en del här på bloggen som några spännande idéer från olika delar av världen. Visst står sig Stockholm stark som en ekonomisk partner för investerare. Deras perspektiv är främst tillväxt och omsättningshastighet. Men i jämförelse med andra städer måste jag konstatera att vi ligger efter i fråga om att bygga stad med moderna uttryck. Det är som att Stockholm vill, har styrkan men inte vågar. Som exempel kan jag nämna att vår utställningsmonter hör till de mest välbesökta på mässan. Den är fräsch och betonar mötesplatsen med skickliga events blandat med spännande presentationer, men främst av ekonomin. I andra städer visar de upp sina allra mest spännande projekt. Utmanande stadsbyggande med lösningar på stora svårigheter som t ex städers möte med vatten.

Den här möjligheten att konvertera stränder, hamnar med allmänna strövområden och parker finns på lite olika platser i världen. Paris försöker göra om Seines stränder till Boulevarder. Vattnet ska vara medborgarnära. Jag tror att framtidens medborgare i dessa städer kommer tacka dagens planerare att de tänkte på att göra de bästa vyerna allmänna.

Dagsaktuella Baku i Azerbadjan, planerar en Boulevard närmast vattnet

I Stockholm har vi inte följt den här trenden alls. Istället bygger vi bort kajerna och placerar husen dikt mot vattnet. Det ser häftigt ut när husen dyker upp och ersätter fula kajer, men vad händer sen. Har vi inte privatiserat bort något av de vackraste möjligheter en stad när vatten har. Jag tror det är betydligt smartare att lufta staden närmast vatten med parker och strövområden och sedan skapa ny kvartersmark bakom de allmänna platserna. I höst ska staden anta ett parkprogram och jag hoppas att vi där kan rita in en del nya möjligheter för Boulevarder och parker närmast stränder. Det går om vi flyttar på bilarna och skapar allmänna rum. Jag har t ex drömmen att en gång se ett bilfritt Gamla stan. Tänk er ett nordens venedig. En fullt arbetande medeltida stadsmiljö, omgivet av vatten, med slott och kyrkor från 1300-talet. Öppna upp dolda källare t ex Svartbrödraklostret och visa allmänheten och turismen en av världens mest bevarade städer. Jag lovar att en sådan upplevelse skulle bli en ”måste”-plats på världskartan för alla världens turister likt Venedig ellet Rom. Och inte minst för oss Stockholmare att återfå våra kajer från de parkerade bilarna och vägarna.

Ett annat intryck från Europa som inte är lika roligt är ju att ekonomin är skakig. Det syns tydligt på ambitionerna att mycket är planer och inte lika mycket är pågående projekt. Hoppas att det vänder snart för Europas städer. Men i andra delar av världen spirar det. Asien växer så det knakar, Arabvärlden satsar stort på arkitektur och byggnation. I Montreals monter träffade jag stadsbyggnadspolitiker som öppnar upp sina planeringsprocesser på ett jätteintressant sätt. De har numera öppna tävlingar där allmänheten bjuds in att komma med bidrag. Ur ideerna plockas sedan några förslag som får ett arvode för att förädlas. Därefter bestämmer sig staden. Det gör att högkvalitativa projektid’eer får lika stort värde som billigare lösningar. Design bedöms vara Montreals stora framtidsnisch. Kanske vore detta en modell även för Stockholm.

Jag rundar av här med ett galleri av bilder från årets fastighetsmässa i Cannes. Kanske finns det någon bild som inspirerar dig och vill du veta mer så hör gärna av dig.

20120310-181014.jpg20120310-181121.jpg20120310-181136.jpg20120310-181247.jpg20120310-181202.jpg20120310-181218.jpg20120310-181232.jpg

20120310-181434.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s