Konst förändrar söderort, besök konsthall C!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Igår besökte jag konsthall C i Hökarängen. En fantastisk centrifug av intryck, upplevelser och känslor. Konsthallen är inrymd i en gammal centraltvätt i Hökarängen. Tvätten var bemannad ända fram till 1992 och användes därefter som områdets stora tvättstuga och panncentral. Vartefter folk skaffade sig egna tvättmaskiner och centralvärme installerades i området minskade behovet av ytan. Stockholmshems hyresgäster upplevde platsen som otrygg och lite kuslig. 2004 flyttade ett gäng konstnärer in i lokalerna. Per Hasselberg, en av de i området boende konstnärerna drev projektet framför sig att skapa en konsthall av klass i den gamla slitna tvättstugan. Tillsammans med teatergruppen Moment och det lokala stadsdelsrådet, en förening av föreningar och medborgare, började ett lokalt utvecklingsprojekt ta form. Ett konstprojekt som förändrar hela stadsdelen. Medborgarnas nyfikenhet har växt till stolthet över projektet. Stockholmshem har nappat på stadsdelsrådets ide om att ge konstnärsförtur till lediga lokaler i området. Hökarängen är på god väg att bli ett konstkluster som för hela Stockholm.

Konsthallen är ett ”måste”-besök för alla intresserade. Hela byggnaden sjuder av liv. Just nu inreds den gamla panncentralen till ett installationsrum för ljud och upplevelser. Konserter, bild, installationen varvar varandra i de annorlunda lokalerna. Ett av rummen kallas centrifug och är bokningsbart för alla som vill utan kostnad för tre veckor i taget. När tiderna släpps är det flera timmars kö utanför lokalen.

Konsthallen är emot avgifter. Inga entréavgifter tas ut. Iden är att kulturen ska vara fri. Hallen drivs idag av en fantastisk grupp som kompromisslöst kräver sin rätmätliga del av utrymmet i staden. Kulturen är fri och medborgarna med den. Men projektet kantas av ekonomiska utmaningar. Alltmer av statensoch kommunens kulturmedel styrs av iden att näringsliv och externa parter ska vara delfinansiärer. Den borgarliga kultursynen att allt ska kunna mätas i pengar sätter också sina spår. Men hur fri är konsten om den ska silas genom en bidragsgivares filter? Tack och lov kompromissar inte konsthall C utan utmanar och utvecklar en gammal sliten tvättstuga till konstprojekt i världsklass. Mer sånt vill jag se i Stockholm.

Annonser

2 svar till “Konst förändrar söderort, besök konsthall C!

  1. birgittaadolfsson

    I dag börjar vi skissa med barnen. Varmt välkomna på vernissage snöskulptur utanför Årsta kyrka fredag kväll! : http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=853763

  2. Fantastiskt att det händer så mycket positivt i det som förr kallades för ”krökarängen” hälsning! H-E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s