Här finns 100 glömda lägenheter klara för inflyttning. Tipsa om fler här…

Detta bildspel kräver JavaScript.

80000 studenter i stockholm och 12000 lägenheter är en omöjlig ekvation. Ungdomar kommer inte ut på bostadsmarknaden för att det byggs för lite små hyreslägenheter. Handelskammaren varnar för flaskhalsar och tillväxtstopp om inget görs. Jag har upprepade gånger framfört i kommunen att det görs för lite för att komma tillrätta med ungdomsbostadskrisen. Bygg studentlägenheter på tomter som väntar på att bebyggas. Bygg om skolor och kontor som står tomma. Ge allmännyttan uppdrag att bygga fler små lägenheter. Nu kommer jag med ett förslag till; inventera alla lägenheter som står tomma i Stockholm och jobba med att öppna dem för ungdomar. Staden bör börja med sitt eget fastighetsbestånd och snabbt hyra ut alla tomställda lägenheter till ungdomar och studenter.

Tyvärr finns det fullt fungerande lägenheter runt om i staden som står tomma i avvaktan på evakuering av renoveringsprojekt eller rivning. Ett sådant exempel är det gamla äldreboendet i Dalen som finns på bilderna här ovan. Kommunens eget fastighetsbolag för äldreboenden äger här på Bersågränd och Åstorpsringen, alldeles bredvid T-banan flera fastigheter som står helt eller delvis tomställda sedan flera år. Det sägs i området att de står där i avvaktan på evakuering för renoveringsprojekt i andra delar av staden. Det må så vara, men samtidigt finns det massor av ungdomar som skulle behöva en lägenhet omedelbart och som dessutom kan tänka sig kortare kontrakt.

Jag kommer att ta ett initiativ till att dessa lägenheter öppnas för ungdomar. I Dalen rör det sig om ett hundratal lägenheter, men det finns fler i staden. Jag vill därför att kommunen ska inventera alla tomställda lägenheter och snabbt iordningställa dessa för ungdomars boende. Jag tycker även att de privata fastighetsvärdarna skulle kunna ställa upp med liknande lösningar i de hus där de har tomställda lägenheter. Lägenheterna kan förmedlas av studenternas egna organisationer eller av bostadsförmedlingen. En snabb inventering och ett snabbt beslutsfattande skulle kunna lindra problemen redan i vår, men då krävs det vilja från den politiska majoriteten i stadshuset. Finns den?

Annonser

3 responses to “Här finns 100 glömda lägenheter klara för inflyttning. Tipsa om fler här…

  1. Bra Tomas, vi alla bör hjälpas åt att jaga reda på möjliga bostäder i staden. Vi har hittat 3 våningsplan på Lingvägen 100, jättenära T-banestation Gubbängen, i kommunens fastighetsbolag Familjebostäders hus. Har stått tomt i flera år, huset ska visst renoveras – men när?
    I Farsta Centrum har den s k Farstaterassen länge haft mycket tomma ytor, också det nära T-banan station Farsta.
    I närheten finns också f d Farsta sjukhem, tidigare ägt av äldreomsorgsbolaget Micasa AB, som borgarna sålt till ett annat av kommunens fastighetsbolag utan besked om vad det ska användas till.
    Bara några exempel från Farsta Stadsdelsområde!

  2. Jättebra ide!! Kram HE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s