Masthamnsoperan är det starkast lysande alternativet

Detta bildspel kräver JavaScript.

I omgångar har olika förslag diskuterats om vart en ny Opera i Stockholm skulle kunna placeras. Den gamla fina operan fungerar dåligt. Våra bästa artister åker utomlands och de nymoderna uppsättningar som görs av klassiska verk görs i andra länder. Den gamla operan kostar mycket i drift och underhåll och riskerar att bli ett framtida operamuseum istället för en kulturell högborg.

I torsdags kväll besökte jag kulturarbetarnas socialdemokratiska förenings möte om ett av alternativen, den sk Masthamnsoperan. En förening har med ideella medel satt ihop ett mycket starkt förslag. En vision om en nationalscen placerad vid Stockholms inlopp. En byggnad som skapats med kunnigt operafolk och som byggts inifrån och ut. Tekniken och variationsmöjligheterna har fått bilda stomme för exteriören av byggnaden och därav har en ganska kantig men vacker byggnad vuxit fram. Scen och loger öppnas både utåt och inåt. 1200 sittande gäster inomhus och 3000 gäster utomhus i en stor amfiteater som spärngs in i berget ovanför Masthamnen. De tekniska möjligheterna för utsändning via TV och internet gör anläggningen ekonomiskt intressant för extern finansiering. Det enda aber som märks vid en första anblick är väl transporterna till och från en sådan anläggning på den platsen. Men en framtida dragning av T-bana till Nacka med en ny station i Sofia skulle råda bot på den saken.

Jag ser Masthamnen som det bästa läget för en ny nationalscen i Stockholm. Läget skulle skapa en intressant infart till Stockholm och skulle öppna Stockholms kulturliv i en ny riktning. Hela Sverige skulle här kunna få en högkultiverad möjlighet att framföra den svåraste och mest komplicerade scenkonst som vår samtid kan bjuda på av internationell högsta klass. Jag ser Masthamnsoperan som den klarast lysande visionen om en ny nationalscen i Stockholm och tycker att alla parter med intressen i detta bör studera ideerna noga. Det är särskilt spännande att idéerna utvecklats av operaintresserade idealister. För staten är det som att få en present av folket och för staden är det en möjlighet att ett nytt fönster mot världen.

Annonser

6 responses to “Masthamnsoperan är det starkast lysande alternativet

  1. Stationen hamnar väl ingenstans i närheten av Masthamnen tyvärr, men det gör inte så mycket, för operafolket åker nog inte t-bana ändå. Vart vill du flytta kryssningsfartygen och den övriga hamnverksamheten?

  2. Här har du en lista på kryssningsfartyg som kommer att lägga till där i sommar:

    Aidasol, Aurora, Mein Schiff II, Norwegian Sun, MSC Lirica, Albatros, Discovery, Princess Daphne, Costa Deliziosa, Emerald Princess, Jewel of the Seas, Celebrity Constellation, Costa Pacifica, Seabourn Sojourn, Quest for Adventure, Saga Sapphire, Celebrity Eclipse, Aidablu, Prinsendam, Queen Elizabeth, Marco Polo, Amadea, Eurodam, Princess Danae, Rotterdam, Costa Fortuna, Queen Victoria, Athena, Balmoral, MSC Poesia, Astor, Prinsendam, Wind Surf, MSC Magnifica, Brilliance of the Seas, Vision of the Seas, Amadea, Empress, Boudicca, Thomson Spirit, Braemar.

    http://www.stockholmshamnar.se/sv/Karta/Listar-trafik/

  3. Kajplats 167. Det ligger en massa containrar där och visst ger området ett bråtigt intryck. Något värdigare borde faktiskt möta kryssningsresenärerna. Kanske en vackert utformad terminal i kajläget och ett stilmässigt samordnat operahus på Fåfänganbergets östra del? Sedan kunde man bygga en (säsongsöppen?) station på Saltsjöbanan som kan få namnet ”Operan”, förslagsvis på bron över Värmdövägen. Det finns redan en tunnel genom berget som kan användas som gångpassage, sedan sätter man bara dit en rulltrappa upp till stationen. En uppgång i andra änden kan leda upp till Åsögatan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s