Äntligen en reaktion från nolltolerensförespråkarna…

Så kom då äntligen en reaktion från någon av de som förespråkat och infört nolltolerensen mot gatukonst i Stockholm. I dagens DN argumenterar Inger Båvner, tidigare stadsdirektör, för nolltolerensen och hänvisar till undersökningar som stödjer tesen att nolltolerensen skulle vara ett bra medel mot skadegörelse.

Den som vill försvara nolltolerensen bör förklara följande:

1. Enligt BRÅ, brottsförebyggande rådet, finns det inga undersökningar som stödjer påståendet att lagliga väggar skulle bidra till att öka skadegörelse.

2. Sedan nolltolerensen infördes har den kostat Stockholmarna över en miljard. (lågt räknat) Ändå ökar skadegörelsen kraftigt i Stockholm och har så gjort under hela perioden. Samtidigt minskar den i andra städer som infört lagliga väggar t ex Norrköping och Malmö.

3. Hur kan någon utföra laglig gatukonst, när all gatukonst är förbjuden?

 

Annonser

7 responses to “Äntligen en reaktion från nolltolerensförespråkarna…

 1. Håller med Birgitta: Heja Tomas, våga tänka utanför boxen 🙂

 2. Word up!

 3. Michael Mårtensson

  Grymt!

  Om någon skulle vara intresserad av min antropologiska masteruppsats från Stockholms Universitet, som tyder på att nolltoleransen inte fungerar som den är tänkt, kolla här (klicka på länken ”Nolltolerans och motståndslust” för fulltext/pdf): http://news.streetcorner.se/2011/12/08/nolltolerans-och-motstandslust-michael-martensson/

 4. Alltså nolltoleransen har ju fått en hel del väldigt bisarra följder som drabbat helt lagliga utställningar och konstprojekt också.

  Bra att du står upp mot nolltoleransen, man måste tänka pragmatiskt för att tackla sådana här frågor. Nu återstår bara att pragmatik istället för moralpanik ska börja genomsyra drogdebatten i Sverige också. Det skulle rädda en massa liv varje år och spara mycket pengar.

 5. Inger har inte stöd i forskningen alls och borde uppdatera sina kunskaper i frågan. http://www.nolltoleransen.se/2012/02/svensk-forskning-om-graffiti-och-lite.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s