Barnpalatset, en pjäs i tre akter, första akten

20120211-091222.jpg

Scen 1: ett hus står tomt, riksarkivet har flyttat, en ide föds hos några författare och kulturarbetare att här skulle det kunna bli ett barnpalats. En kulturens högborg för barn.
Scen 2: politikerna i stadshuset samlas och gläds åt initiativet, stämningen är hög. Kulturborgarrådet plockar fram pengar och sprider status till projektet.
Scen 3: statens fastighetsverk nås av id’en. Ett barnpalats. Va smart. Det gamla arkivet som ingen vet vad det ska bli av får vara med i en satsning. Staden är ju med, så det går nog bra. Upp med plånboken. Ta i, det ska bli bra. Barnsäkra dörrar, säkra all gammal karaktär. Det ska inte bli ett kontor, mer som ett spännande museum, lite trolskt. Majoriteten är med oss så nu kör vi. 200 miljoner blir bra.
Scen 4. olika representanter för närngslivet kontaktas av entusiastiska kulturarbetare. De berättar en fantastisk saga om hur både kommunen och staten står bakom ett privat initiativ. Massor med pengar nämns. 200 miljoner från staten. 4 och sen 5 miljoner från staden. Vill ni vara med? Så klart vi vill, det här är ju goodwill.
Scen 5. Ett annat rum i stadshuset. Samarbetet med näringslivet går bra. Volvo Ocean race kommer till Stockholm. De vill ha stöd. Bra för dem, kanske bra för oss. Vad kan det vara värt? Upp med plånboken. Vi har pengar, vad sägs om 50 miljoner kronor. Taget.
Scen 6. Kulturborgarrådet och prinsessan inviger Barnpalatset. Stora ord, vackra ord, visioner. En höjdpunkt i Stockholms, ja kanske Sveriges historia. Det här kan inte gå fel, vi har ju så många med oss. Barnen strömmar in. Den kompetenta personalen strålar och tar emot. Det här är stort. En hel generation av inspiration och kärlek strömmar in i de Harry Potter liknande lokalerna. Här blir det verkstad.
Scen 7. All lycka är förbi. Det känns som baksmälla. Tre månaders firande och plötsligt går hela 250 miljonerssatsningen i konkurs. Vad gjorde jag igår? Nej, tänk inte den tanken. Framåt. Illa. Hur kunde det gå så här snett? Vet inte. Vi har ju inte följt det här så noga. Varför frågade vi inte efter nyckeltal eller hade möten? Nej, tänk inte så. Vi är ju de som satsar, glöm inte det, vi går framåt. Men nu då. Kommer inte folk vilja veta hur det kunde bli så här. Hellre en egen utredning än någon annans. Vi tillsätter en egen haverikommison, med egna utredare. Kontroll…
Scen 8. En mätt och belåten katt sätter sig på sin stol i stadshuset och stänger sin plånbok med en smäll. You win some, you lose some. Vi ska i vart fall inte förlora mer som de andra. Peka på dem, vi var ju fler som gjorde misstag. Förresten, när är nästa Volvo ocean race. Det var ju kul. Vad var det nu 50 miljoner kronor. Har jag fått någon inbjudan? Hallå, assistenten…

PAUS

Annonser

3 responses to “Barnpalatset, en pjäs i tre akter, första akten

 1. Vilken bedrövlig såpa, bra beskrivning. Skattepengar rinner som sand mellan fingrarna på de borgerliga politikerna i Stadshuset. Dessutom var Barnpalatset ett feltänk från början. Kultur för barn ska vara gratis och självklart subventioneras med skattepengar. Annars blir det bara för vissa barn, i det här fallet för dem vars föräldrar har tillräckligt tjock plånbok för att kunna punga ut med 120 per barn och besök.

 2. Det mest ansvarslösa var att barnen involverades så djupt in i luftslottet och alla fantastiska drömmar utan att de vuxna tog ansvar för framtiden…

 3. Marie von Rietberg

  Tänk så bra om det hade byggts bostäder.
  Vilket himla fånigt floskleri med ett ”barnpalats”. Stan är full av bibliotek, museum, parker, Skansen, fritids, Junibacken och tusen andra saker. Och vilka barn skulle tänkas komma till detta ”palats” utöver barn till politiker och kultursnubbar, som naturligtvis kom in fritt.
  Finns det ingen som tänker – och tänker fritt – i Stadshuset längre?

  Det är i allra högsta grad dags för direkta personval. Dessutom bör tjänstemannaansvaret återinföras och ska självklart omfatta även sanslösa politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s