Porrbilder i offentliga rum… är det ok bara för att ngn betalat?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tågcentralen i Stockholm samt fasaden mitt emot Kulturhuset

När reklamytorna inte räcker för att tränga in i medborgarnas innersta tankar, köper företag upplevelsen av själva vistelsen i det offentliga rummet. Varumärket ska fram. Hela fasader. På med bilder. Räcker inte… Upp med större bilder. Räcker inte… Täck hela fasaden. Slå på sexet. Sex säljer. Gör bilderna lite porriga. Så ja,  nu hänger kropparna ner över resenärerna, nu kan de inte missa. En bild till. Mer bröst! Häng ned vepan där så att bysten kommer i ögonhöjd. Nu bra, så, nu skriker vi högst av alla…

Behöver jag säga att det känns kränkande. Tydligen. Ingen verkar reagera. Och i stadshuset diskuterar vi nolltolerens mot gatukonst. Ungarna får inte en laglig vägg för att måla på, men fasaderna  säljer vi. Bygglov beviljas. Byggnader förvanskas. Bara någon betalar.

Men är det här reklam när den är som bäst? Jag tror att även företagare känner sig obehagliga till mods när hela centralen fylls med byst. Om inte annat får de väl liksom jag förklara för barnen varför det hänger nakna kvinnor överallt bland tågen. Jo, lilla vän, det är för att ngn betalat för att få sälja underkläder till mamma. Hon gillar nämligen att titta på brösten som hänger där. Det är för mamma som vi dekorerar så fint. Hon känner sig lite sexigare då och då blir ju jag glad och det är väl bra, eller…

Jag tycker inte reklam är dåligt i sig. Jag ser behovet av information om produkter och varumärken på en fungerande marknad. Jag tycker t o m att reklam kan vara kul och underhållande. Men likt andra marknader kan det uppstå skevheter som måste rättas till. Helt oreglerade förhållanden kan leda till att marknadsvärdet blir viktigare än människovärdet. Varumärkets rättigheter blir viktigare än det medborgerliga värdet av att som människa få finnas till okränkt och respekterad i allmänna rum.

Vi har verktygen att styra upp det här. Jag tror att vi behöver föra en diskussion om vilka bygglov som ska beviljas i fortsättningen. Veporna behöver inte ta över hela fasader för att synas. Jag tror vi behöver en diskussion med branschen om någon form av självreglering. Jag vill inte starta någon censur av motiv eller innehåll utan tror att det bästa är självkontroll av de företag som hyr utställningsytor. Jag tror att vi också måste föra en diskussion om balansen i våra offentliga rum mellan medborgarvärde och marknadsvärde. Jag ska försöka bidra till den debatten. T ex pläderar jag för mer kultur i offentliga rum. Alltså mer av medborgerlig fantasi och utveckling. På olika sätt vill jag att vi människor ska kunna se varandra, möta varandra i de offentliga rummen. Det är en viktig del av vår demokrati att mötet mellan människor kan ske på lika villkor. Och just nu behövs insatser för att stärka medborgarvärdet.

Annonser

6 responses to “Porrbilder i offentliga rum… är det ok bara för att ngn betalat?

  1. Stockholms Central har blivit en galleria där det vid sällsynta tillfällen även avgår tåg.

  2. Vad är det med människokroppen som är så kränkande?

  3. Hej Joel. Det jag främst vill diskutera är vilka värden vi låter bli dominerande i det offentliga rummet, vad och vem som tillåts ta plats. Jag tror också att de värden som återspeglas i och dominerar det offentliga rummet bidrar till att stärka normer och ideal, men de spelar nog framförallt roll för vem som känner sig ”hemma”, stark och/eller trygg i våra gemensamma/offentliga rum. Om vi vill att alla stockholmare ska må bra i våra gemensamma utrymmen behöver vi förhålla oss till de gemensamma ytornas gestaltning och struktur. Tror inte du att vi påverkas av hur våra offentliga rum utformas?

  4. Somliga kan knappt vänta på att den nyviktorianska eran ska infalla…

  5. Betalda annonser, installationer med ekorrar på svampar etc får plats att pryda staden men ett Palats för barnkultur finns inte råd eller plats för i staden Nolltollerans… Jag ser fram emot en framtid där alla medborgare räknas och får ta ton inte minst de utan rösträtt!

  6. Nu togs ju ekorrarna faktiskt ner när det sent omsider gick upp för tjämstemännen att det rörde sig om en reklamkupp. Och visst kan man, som du Birgitta föreslår, förbjuda betalda annonser så att staden mister ännu en inkomstkälla och vardagen blir lite gråare och tråkigare för oss alla. Och visst är det, som Tomas säger, pornografi när man tvingas se bara ben, armar och magar. Helt rätt att förbjuda avbildningar av blottad hud så att vi alla kan bli mer jämlika och vårt land mer likt Iran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s