Debatt om ungdomsbostadskrisen inledde fullmäktigeåret 2012

Kommunfullmäktige sammanträder idag i Stadshuset. Den första debatten blev om ungdomsbostasfrågan. Jag hade lagt en interpellation (ett brev med frågor) till den styrande majoriteten med frågor om ungdomars ökade svårigheter att få bostad i Stockholm. Mina frågor var: -kommer omvandlingen av allmännyttans hyreslägenheter att fortsätta trots ungdomars svårigheter att få bostad? – vilka åtgärder tänker den borgerliga majoriteten ta till för att möta ungdomsbostadskrisen?
Ungdomars bostadsfråga har steg för steg trängts undan för att istället ersättas av en plånboksstyrd bostadsmarknad.
Under två decennier har andelen hyresettor minskat. Just nu byggs nästan inga hyresettor. 21.000 allmännyttiga lägenheter har privatiserats till bostadsrätter vilket medfört att de dragits undan från bostadsförmedlingen och istället blivit föremål för köp. Men ungdomar har sällan ett eget kapital och kan inte heller söka lån på bank utan ett stadigt jobb.
Privatiserigen av hela bostadsområden är också ett problem eftersom privatvärdar har högre krav på de nyinflyttade när det gäller anställning och kreditvärdighet, vilket ungdomar sällan kan visa upp. Och studentlägenheter har nästan helt uteblivit. 63 lägenheter unde förra året räcker inte när 80.000 studenter kämpar om 12.000 studentkontrakt.
Tydligt var emellertid i debatten att den borgerliga majoriteten saknar svar på ubgdomsbostadsfrågan. De menade istället att bostadsrätterna som bildats genom ombildning också står till ungdomars förfogande och det är ju sant. Men utan pengar är du inte välkommen på moderaternas bostadsmarknad och som ung utan fast anställning får du heller inget kontrakt. Så ungdomsbostadskrisen får ingen lösning med denna politiska majoritet. De ser nämligen inte problemen som deras politik har skapat.

20120130-191510.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s