Handel med studentlägenheter på svarta marknaden ska bekämpas

Idag skriver Anders Sundström, DN, om en fullständigt vidrig bostadshandel i Vinsta industrområde.  Hyresgäster har tvingats betala överhyror, bristande underhåll, brandsäkerhet och obefintliga arrangemang för trivsel i området. Och nu riskerar de boende vräkning . Frågan avslöjades beskrevs första gången i mitt i Västerort och har även varit inslag på ABC, se här.

För tio år sedan fick ett fastighetsbolag Ekenman Fastighet AB tillfälligt bygglov för att inreda studentlägenheter i en industrifastighet. Det visade sig vara svårt att hyra ut dessa lägenheter till studenter (undrar varför när priset var  5140 kr / månad  för 21 kvm?). För tre år sedan ansökte bolaget och fick tillstånd att hyra ut till andra hyresgäster. När så skedde påbörjades en svarthandel av bostäder som hyresgäster med kontrakt sålde till andra. Bolaget säger sig ha försökt förhindra detta men inte lyckats. I sommar ska det tillfälliga bygglovet förnyas eller avslås av stadsbyggnadsnämnden. Frågan är om det kan göras? Under rådande omständigheter känns det mycket tveksamt.

1. Varför gick det inte att hyra ut till studenter? Patrik Ekenman säger sig inte tro på talet om studenter som står i kö för bostad. Men varför sattes priset så högt att det inte gick att hyra ut till den kapitalsvagaste gruppen på bostadsmarknaden.

2. Varför beviljades en omvandling i bygglovet från studentbostäder till andra bostäder? Det här är ännu ett exempel på en utveckling som vi sett i Stockholm under den borgerliga majoritetens ledning att de gärna går fastighetsägare till mötes när de kräver annan användning än studentändamål. Det leder till handel med studenters möjligheter till bostäder eftersom snart sagt alla andra grupper på bostadsmarknaden har högre betalningsförmåga. I fallet Akka som jag skrivit om tidigare här på bloggen var det uppenbart när en bygglovsansökan ändrades i sista stund till lägenhetshotell eftersom det inbringade större intäkter.

3. Varför är den otrygga miljön och de besvärande bristerna i Vinsta-fallet inte åtgärdade? Under sju års tid har Ekenman Fastighet AB haft möjlighet att förbättra bostäderna t ex när det gäller brandsäkerhet eller trivsel. Intäkter har de ju haft så det kan inte ha varit pengar som saknats. Uppenbart har de hellre låtit hyrorna strömma in och låtit de boende ha det som det varit.

Förra året lyckades staden få fram 63 studentlägenheter. I Stockholm finns 80000 studenter och endast 12000 studentlägenheter. Vi socialdemokrater driver på för att detaljplanerna ska reglera endast studentbostadsändamål i de fall vi planerar nya studentlägenter. Annars omvandlas planerna till andra bostäder. Vi driver också linjen att nya studentbostäder i första hand ska tilldelas allmännyttan eller studenternas egna organisationer för de mest trovärdiga parterna för staden om vi vill garantera att nya studentlägenheter verkligen byggs och blir kvar. Tyvärr är den här historien i Vinsta ännu ett exempel på att den politiken behövs för att verkligen åtgärda studentbostadsbristen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s