Studentbostäder i Stockholm – En global fråga

Jag har just haft ett riktigt bra möte med Erik Arroy Thiam från Stockholms universitets studentkår, Lina Glans från Stockholms studentkårers centralorganisation och Kersti Hedqvist från Stockholms universitet för att diskutera Albanoprojektet och studentbostadsfrågan (ni kan se lite bilder från mötet nedan). 80 000 studenter och 12 000 studentbostäder. Så ser läget ut i Stockholm idag. Det råder inga tvivel om att det är en ekvation som inte alls går ihop. Det råder inte heller några tvivel om att det är en av de största utmaningarna vi som Stockholmspolitiker står inför.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Studentbostäder är en viktig fråga på flera plan. Det handlar inte bara om att det är viktigt att studenter får bostad för att alla unga vuxna förtjänar möjligheten till egen bostad. Det handlar också om att studentbostadskrisen riskerar att få negativ verkan på kvaliteten i de utbildningar och den forskning som finns på våra lärosäten, på arbetsmarknaden och på bilden av Stockholm och Sverige utomlands. Jag skulle vilja lyfta ett perspektiv på studentbostadsfrågan som jag inte lyft tidigare här på bloggen. Det är krisens negativa inverkan på antalet internationella studenter på våra lärosäten.

Den borgerliga regeringen sjösatte 2011 en utbildningsreform där internationella studenter får betala för att studera i Sverige. Avgiften varierar mellan 10 000 och 200 000. Reformen har fått en tydlig effekt för hela landets lärosäten: De internationella studenterna lämnar Sverige. Avgifterna är i sig inte en kommunal fråga, men effekterna berör oss som kommunpolitiker i Stockholm och vi behöver fundera kring dem. Avgifterna i Sverige är lägre än på många andra platser, men på många andra platser är det betydligt enklare att hitta någonstans att bo.

Min utgångspunkt är att internationella studenter är bra för Stockholm. Det höjer kvaliteten på utbildningarna, det skapar broar mellan människor i olika delar av världen och det sprider en positiv bild av Stockholm och Sverige. Vår stad är fantastisk, men vår stad är liten. Jag tänker mig att alla de studenter som har en bra studietid i Stockholm sedan är att se som mini-ambassadörer för vår stad. Jag är övertygad om att det är en viktig sak. Som jag ser det är det därför ett problem att utlänska studenter, från icke-europeiska länder, nu inte söker sig till Stockholm på samma sätt som tidigare. Jag kan konstatera att en del i den tråkiga utvecklingen handlar om studieavgifter, men att en annan antagligen också handlar om just studentbostäderna. Det är nämligen just gruppen utbytesstudenter som har det alra svårast att hitta studentbostad. Vår tid är global och vår stad måste också vara det. Det är ett åttagande som kräver många fler studentbostäder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s