Barnpalatset i konkurs, så bränner man Stockholmarnas skattemedel

Jag blir upprörd över att barnpalatset går i konkurs. Det är ett svek mot alla barn som under de tre månader som verksamheten pågått trott att vuxenvärlden skapat något för dem. Det är slarvigt skött. Hur kan en så stor verksamhet starta, med insamlade medel bl a 10 miljoner kronor från Stockholm stad, för att sedan stå utan pengar tre månader senare? Vad gjorde kulturborgaråådet Madeleine Sjöstedt (fp) för att säkerställa att Stockholmarnas skattemedel inte försvann i en konkurs. Vilka frågor ställdes innan pengarna betalades ut? Vilka kontroller gjordes av statliga och privata löften om finansiering innan skattepengar fördes över inbjudningarna till öppningen av palatset skickades ut. 

Vi socialdemokrater har varit positiva till statsningen på barnpalatset och barnkulturen men hela tiden fört fram vår oro om ekonomin i projektet, Det går inte att betala fakturor med löften om privata pengar, vilket alltså skulle bevisas. Så här skrev vi i kulturnämnden när beslutet om pengarna fattades:

”Så vitt vi kan bedöma av underlaget för dagens beslut kvarstår denna osäkerhet. Förhoppningen är att starten av verksamheten hösten 2011 ska visa upp konstnärligt innehåll och pedagogik för publik, samarbetspartner och ytterligare finansiärer. Medräknat dagens beslut uppgår det sammanlagda projektstödet till 9,5 mkr. Av ansökan framgår att Palatset AB räknar med fortsatt omfattande offentligt stöd bl a från Stockholms stad vilket enligt vår mening understryker behovet av en större kulturbudget än vad majoriteten hittills ställt sig bakom.”

Annonser

2 responses to “Barnpalatset i konkurs, så bränner man Stockholmarnas skattemedel

  1. Marie von Rietberg

    Kort och rått:
    Idiotprojekt från början till slut!
    Tänk om man använt de pengarna – och lite till – för att sanera fukt och mögel i operans lokaler, så att inte folk blir sjuka.

  2. Man borde följa Frankrikes modell att inte ta ut hyra från statliga kulturpalats. Klart att ett kulturhus för barn inte klarar en miljon
    I hyra per månad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s