63

I helgen larmade studenternas organisationer i Stockholm, SSCO, än en gång om att läget är förtvivlat. Mängder med studenter letar fortfarande efter någonstans att bo sedan höstens antagning. I hela Stockholms län färdigställdes 63 lägenheter under 2011. Inte en enda ny studentbostad påbörjades. 80.000 studenter har att dela på 12000 befintliga lägenheter. Resultatet blir att ungdomar tvingas bo trångt hos varandra, eller värsta fall flytta härifrån. Moderaterna som nu styrt i Stockholm stad i fem år visar med detta så tydligt att de inte är intresserade av att stödja grupper på bostadsmarknaden som inte har med sig ett eget kapital. Nu riskerar deras politik att bli ett hot mot tillväxten i Stockholm när studenterna flyr huvudstaden. Företagen riskerar därmed att missa några av de nya kullarna med högutbildade ungdomar.
Vi socialemokrater har lagt fram flera förslag för att snabbt komma tillrätta med problemen. Först och främst måste politiken inriktas på att markanvisa plats för nya studentbostäder. Men det räcker inte. Anvisningarna måste ske till företag som är beredda att fullfölja operationen att bygga bostäder för en grupp som inte kan betala så mycket i hyra. Min erfarenhetnär att det barabär allmännyttan och studenternas egna bostadsföretag som är beredda till det. Detaljplanerna som staden antar ska dessutom reglera studentbostadsanvändning, inte som idag studentbostäder/bostadsrätter eller studentbostadsändamål/hotell. Inga smitvägarbsom kan ge större intäkter får medges, annars blir det bara alterativen som byggs på dessa tomter.
En åtgärd som snabbt kunde förbättra läget vore att bygga temporära studentbostäder på mark där bygglov redan beviljats för annan byggnation men där ännu inget bygge startat. En sådan åtgärd skulle snabbt kunna skapa flera tusen nya studentbostäder om alla kommunens resurser samarbetade för att lösa studentbostadskrisen. Men för det krävs en politisk vilja…

Läs SSCO:s nya studentbostadsrapport och Lina Glans artikel på samma ämne i Dagens samhälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s