Byggtakten dämpas – Politiken tar vid?

Det är oroväckande nyheter som Sveriges byggindustrier har presenterat i dagarna. Nybyggnadstakten i länet sjunker, trots vår extrema bostadsbrist, och bygginvesteringarna förväntas sjunka under 2012. Det är förstås ett reslutat av den ekonomiska oro som just nu finns i Europa, den allt förvärrade skuldkrisen.

Jag har hittills inte fått se några siffror på nybyggnadstkten det sista kvartalet här i Stockholms stad, men att det sjunker i länet som helhet är tillräckligt oroväckande. Bostadsförsörjningen är ju i realiteten en regional fråga. Sjunker nybyggnationen i länet som helhet drabbar det Stockholms stad, oavsett huruvida det sjunker här också eller ej. Det är dessutom rimligt att tänka sig att också Stockholm kommer att märka att investeringstakten i hela landet sjunker. Allt det här sker i ett läge där antalet stockholmare, i staden såväl som i länet, ökar fort. Det sker i ett läge där vi vet att mer än hälften av våra unga stockholmare (unga vuxna under 27) är utan egen bostad och därmed helt utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Det är klart det finns skäl till oro. Det är helt självklart att det är läge för oss politisker i Stockholms stad och i kranskommunerna, men också i regeringen, att ta ansvar.

Vad skulle det kunna vara då, att ta ansvar? Ett par saker som jag och Socialdemokraterna i Stockholm drivit på kommunal nivå är:

  • Att de kommunala bostadsbolagen, som har väldigt god ekonomi, ska få fler markanvisningar och därmed ta ett större ansvar för byggandet.
  • Att minst hälften av alla lägenheter som byggs ska vara hyresrätter, men också att minst hälften ska vara små lägenheter.
  • Att staden tillför medel i det vi kallat en ”Öka takten-satsning”.

Stadsbyggnadsnämnden, där jag är vice ordförande, har under året godkänt lite drygt 4600 nya bostäder. Det är bra, men vi vet också att takten måste öka om vi ska klara den förväntade befolkningsökningen. Vi vet också att om vi inte ökar takten kommer de grupper som idag står långt ifrån bostadsmarknaden, inte minst studenter och unga, att hamna ännu längre bort. Det är resursslöseri. Det är därför takten måste öka.

På nationell nivå finns behov av stimulans för att just bostäder som passar unga och studenter ska byggas, något som Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Veronica Palm, brukar påpeka. En regering som tar ansvar för bostadsförsörjningen kan omöjligen missa det behovet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s