42 klara att byggas – ett par tusen kvar

Igår hade stadsbyggnadsnämnden årets sista möte. Bland mycket annat antog vi detaljplan för 42 nya studentlägenheter, som ska ligga precis vid KTH. Huset har kallats containerhuset och det har skrivits en del om det inför antagandet. Det är förstås bra och viktigt att det blir 42 nya studentbostäder vid KTH, men det faktum att 42 studentlägenheter är en stor sak säger något om allvaret i studentbostadsfrågan.  I och med att det sista mötet för året är avklarat har jag varit vice ordförande för stadsbyggnadsnämnden i ett år. Under året har studentbostadsfrågan, tillsammans med frågan om bostäder för unga, varit en av de frågor jag fokuserat mest på, och jag tänker att det kan vara värt en tillbakablick.

Jag har tidigare skrivit om att det bara byggts 63 studentbostäder i år. Moderaterna blir alltid lite arga när man säger det, eftersom deras vallöfte gällde markanvisningar av studentbostäder. Det är förstås sant, men det finns goda skäl att titta på resultatet snarare än intentionen. En markanvisning är ändå oftast just en intention, och på vägen från att mark anvisas till att en studentbostad blir till kan mycket hända. Därför blir det mest relevant att titta på resultat, i form av färdigställda studentlägenheter, påbörjade studentlägenheter och antagna detaljplaner. Innan en detaljplan är antagen kan saker och ting nämligen förändras. Ett exempel vi haft under våret var studentbostäderna vid Akka i Alvik, där de 120 utlovade studentbostäderna inför att detaljplanen skulle antas plötsligt blev 35, för att ge plats för hotell.

Skälet att det ofta är just studentbostäder som inte blir av är i grunden ganska enkelt. Studenter är en ekonomiskt svag grupp som det inte är särskilt lönsamt att bygga för. Jag tycker förstås det är otrolit bra och viktigt att privata bolag bygger studentbostäder, men ska det bli några riktiga volymer är jag övertygad om att studentbostadsfrågan behöver ett annat grepp. Då måste ansvaret vara både stadens och de privata bolagens. Stockholm stad äger tre bostadsbolag. I höstas föreslog vi att de ska få ett studentbostadsuppdrag, där minst 20 % av det stadens egna bolag bygger ska vara just studentbostäder, i kombination med att stadens ena bolag ska bygga mer och få fler markanvisningar. Stockholmsregionen har 12 000 studentbostäder som 80 000 studenter ska samsas om. I ett sådant läge kan inte staden, som idag, lämpa över ansvaret helt på de privata bolagen. Våra egna bolag och vi som är politiker i vår stad måste ockå ta ansvar för Stockholms studenter.

Igår spikades 42 nya studentlägenheter. Nu är det bara ett par tusen kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s