Försäljning till varje pris

Under kvällens kommunfullmäktige ska det beslutas om försäljningarna  av Svenska bostäders fastigheter i Bredäng och Kärrtorp. 4000 hyresgäster har skrivit på mot föräljningarna, som dessutom sker till underpris. Förra gången vi debatterade samma ärende minoritetsåterremitterade vi ärendet men idag blir det beslut.  Vi socialdemokrater säger nej till försäljningen, och i vår reservation i kommunstyrelsen skrev vi följande:

”Socialdemokraterna hade gärna sett att Svenska bostäder utökar sitt bestånd i Hammarby- Sjöstad med ett par hundra lägenheter, men inte på bekostnad av över tusen lägenheter i Bredäng och Kärrtorp. Försäljningen av Svenska bostäders bestånd i Bredäng och Kärrtorp är inte ekonomiskt motiverat, tvärtom är lägenheterna lönsamma. Försäljningen av Svenska bostäders bestånd i Bredäng och Kärrtorp är inte motiverat av de boendes önskemål, de stora protester förslaget förorsakat bland de boende tyder på det motsatta. Försäljningen av Svenska bostäders bestånd i Bredäng och Kärrtorp motiveras av den borgerliga majoritetens ideologiskt drivna vilja att sälja, oavsett om det förekommer goda skäl att göra så.

De boende i Kärrtorp och Bredäng förlorar med försäljningen sina platser i Svenska bostäders interna byteskön. Den interna byteskön är tillsammans med en god och pålitlig hyresvärd ett av skälen att många stockholmare väljer att bo i Svenska bostäders fastigheter. Att hyra länge hos Svenska bostäder är på så vis en stor och viktig investering för de boende, en investering som nu tusentals hyresgäster förlorar utan något rimligt skäl. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att handskas med medborgarnas investeringar. För att alla boende i Stockholms allmännytta ska kunna känna trygghet i att deras investerade kötid inte kommer att äventyras av nyckfulla försäljningsivrare föreslår vi att Stockholms allmännyttiga bolag får i uppdrag att förändra de interna kösystemen så att inte de stockholmare som investerat i kön förlorar sin köplats i den händelse deras bostäder säljs till annat fastighetsbolag.

Utöver de negativa konsekvenser den föreslagna försäljningen kommer att få för de boende i Kärrtorp och Bredäng är försäljningen skadlig för Svenska bostäder, dels för att det är en ekonomiskt tveksam affär men också för att det allvarligt skadar bolagets rykte.”

Jag har tidigare skrivit om samma försäljning här på bloggen och i DN. Karin Wanngård uttalade sig om den i lördags i SvD och Vänsterpartiets Livh skrev om den på Newsmill förra veckan.

Annonser

One response to “Försäljning till varje pris

  1. Peggy, i Kärrtorp

    Försäljning till lägsta pris…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s