Ungdomar och studenter trängs ut från Stockholm

Så är budgeten antagen i Stockholms stad. Efter en lång bostadsdebatt beslutade den borgerliga majoriteten att sänka målsättningen att bygga 40 procent hyresrätter till en tredjedel. Det är märkligt när just tillgången till hyresrätter är en bristvara i Stockholm. Vi har 80.000 studenter i Stockholmsregionen och bara 12000 studentlägenheter. Handelskammaren varnar för att tillväxten kan bromsas upp om inte fler bostäder byggs för unga hitflyttande. 30.000 ytterligare hyreslägenheter behövs redan idag, men den borgerliga majoriteten sänker istället ambitionen.

Jag har förslagit att allmännyttan ska få i uppdrag att bygga 20% studentlägenheter. En sådan åtgärd skulle omedelbart sätta igång en planering som på riktigt skulle skapa små billiga hyresrätter för unga och studenter. Redan inom ett par år skulle vi få se de första nya lägenheterna om nuvarande planer ritades om för att skapa fler små hyreslägenheter. Men förslaget röstades ned. Nu tappar jag inte hoppet om detta förslag ändå. Det kom säkert bara från fel håll. Vartefter vi har lagt fram förslag om lösningar för studenter och unga har de borgerliga partierna ändrat ståndpunkt. Här är några exempel:

  • Jag föreslog att St Görans Gymnasium som står tomställt skulle byggas om till studentlägenheter. Först sa de borgerliga nej, nu har moderaterna tagit förslaget till sig och säger sig vilja bygga om.
  • Jag föreslog en fördubbling av studentlägenheterna vid Albano. Vid första omarbetningen lyckades de skaka fram några få lägenheter. Vi föreslog föreslog istället 1500 ytterligare lägenheter och moderaterna hakade på och bra är väl det.
  • Vi föreslog att staden skulle kunna använda tomter som efter beviljat bygglov väntar på byggstart och där sätta upp tillfälliga studentbostäder. Nu verkar åtminstone Kd och Fp vara inne på samma linje.

Så det rör på sig. och det behövs för hittills har de borgerliga partierna endast lyckats få fram 67 studentlägenheter. Deras vallöfte var 4000. Och man kan ju som bekant inte bo i vallöften eller markanvisningar.

Annonser

One response to “Ungdomar och studenter trängs ut från Stockholm

  1. Pingback: 42 klara att byggas – ett par tusen kvar | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s