Ungdomsbostadskrisen är ett tillväxtproblem för Stockholm

Fyra av fem ungdomar i ålder 20-27 år har inget eget bostadskontrakt i Stockholm. Läs den meningen en gång till. Fyra av fem ungdomar i vuxen ålder har inget eget bostadskontrakt. Och bostadsbyggnadstakten räcker inte för att åtgärda ungdomsbostadsfrågan under de närmaste åren. Stockholms ungdomar är helt enkelt inte välkomna att bo i sin egen stad, på egna villkor.

Vad är det som har lett fram till den här situationen? Jag anklagar den borgerliga bostadspolitiken som sammantaget innebär att bostaden blir en handelsvara istället för en rättighet. De fokuserar på föräljning av hyresrätter istället för produktion av nya. Idag beslutar de om en sänkning av målen för andelen hyresrätter av den totala nyproduktionen till att vara en tredjedel från dagens 40 procent. Sedan 2008 har över 20.000 lägenheter ombildats till bostadsrätter och därmed dragits undan från bostadsförmedlingen. 350.000 köar där för att få ett eget kontrakt. Eller ta studenternas situation som är helt ovärdig en huvudstad som vår. Det saknas ungefär 10.000 studentlägenter, 4000 akut och hittills har Stockholm lyckats producera 63 studentlägenheter sedan förra hösten. Små lägenheter som unga kan efterfråga är det också ont om och det byggs för lite.  Handelskammaren i Stockholm har uppmärksammat problemet och varnar för att det redan är ett tillväxthinder för Stockholm när arbetskraft inte kan komma hit pga bostadsbrist och skenande priser. Enligt Handelskammaren saknas 2011 över 90.000 hyresrätter i Stockholmsregionen, ändå sänker moderaterna ambitionen från 40 procent  till en tredkedel av nyproduktionen.

I dagens budgetfullmäktigedebatt kommer bostadsfrågorna upp och jag tänker ställa de borgerliga bostadspolitikerna mot väggen. Vad har de för politik för att möta den unga generationens behob av bostäder? För billiga bostäder bygger sig inte själv och marknaden bygger inte till den som inte har råd att betala och ungdomar är ju som bekant den grupp i samhället som helt naturligt har minst betalningsförmåga. Våra förslag idag är att öka takten i i planeringen av bostäder, låt allmännyttan få fler markanvisningar och ge dem uppdrag att bygga minst 20 procent studentbostäder. Höj ambitionen för nyproduktion av hyresrätter. Bygg bort utlåsningseffekterna på bostadsmarknaden och skapa ordning och reda på andrahandsmarknaden genom att öppna en andrahandsförmedling via bostadsförmedlingen.

Annonser

2 responses to “Ungdomsbostadskrisen är ett tillväxtproblem för Stockholm

  1. Ungdomarnas situation i Europa bekymrar mig mycket. Det är en tickande bomb! Naturligtvis är bostadssituationen i Stockholm en del av detta . Kram Pappa

  2. Pingback: 42 klara att byggas – ett par tusen kvar | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s