En central gästhamn till Nordens Venedig

20111114-125232.jpg
Norrmälarstrand, framför restaurang Kungsholmen

Stockholm är vackrast från vattnet. Varje år ökar antalet gästande kryssningsturister. Från vattnet närmar sig också många gäster i fritidsbåtar, men de är inte välkomnade på samma sätt som kryssningsfartyge. Dagens enda gästhamn är inklämd vid Galärvarvet och bodarna framför Gröna Lund. Alla som gästat denna hamn vet att den ligger mörkt och skvalpigt och att det känns som att man släpps in i Stockholm bakvägen genom köksingången. Jämför det med New York, San Fransisco, Cannes eller Nice. Eller Östersjöns egna marina resmål Mariehamn som har två gästmarinor fyllda med restauranger och events. Eller Visby och Nynäshamn som båda förstått att visa sina gäster det bästa av vad staden kan bjuda. En centra plats i sol och glädje. Hit vandrar förutom båtägare också andra turister. Hamnen blir en attraktion.

En perfekt plats för en gästhamn av internationell standard är kajen framför restaurang Kungsholmen. Här finns en bensinmack, restaurang och en parkeringsplats. Utsikten är fantastisk, söders höjder i fonden, Stadshuset i öster och Mälarens port Västerbron i väster. Rätt utformat kan en gästhamn i detta läge bli ett internationellt resmål. Den skulle också kunna bli en plats för maritim turism med handel i bodar, caféer och restauranger. Kort sagt en härlig plats vid vatten mitt i city, värdig Nordens Venedig.

Annonser

6 responses to “En central gästhamn till Nordens Venedig

 1. Låter trevligt men då måste väl gästerna passera Slussen? Hälsningar Pappa

  • Ja och Hammarbyslussen, men med rätt information är det inga problem, tvärtom så skapar det spänning att ta sig in till Mälaren. I Sigtuna vid Vättern seglar gästerna hela vägen in i slottets vallgrav där gästplatserna är belägna.

 2. Pingback: Här har du ett par förslag, Sten Nordin | Tomas Rudin

 3. Marie von Rietberg

  Som Stockholmare, tillika Kungsholmsbo finns det ju anledning att fundera på både bensinmacken på kajen, Norr Mälarstrand och en ev. gästhamn.

  Macken skulle ges ytterligare en funktion med en gästhamn – det är bra – och visst är en gästhamn nedanför macken och kajen närmast en berättigad idé. En gästhamn där skulle sannolikt bli väl frekventerad och ha hög beläggning. Både för båtturister inifrån Mälaren och dem som slussar in från Saltsjön skulle en gästhamn mitt i hjärtat av Stockholm vara oerhört attraktiv. Men som alltid när det gäller centrala, gamla och oftast känsliga delar av staden måste naturligtvis stor hänsyn tas till kringliggande bebyggelse, i detta fall inte bara närbebyggelse på Norr Mälarstrand utan hur en gästhamn kan uppfattas också från andra delar av Riddarfjärdens stränder och kajer. Miljöhänsyn är så självklar att det bara behöver påtalas som just självklar!

  Så, kort och gott, sjömack och gästhamn tror jag på.

 4. Pingback: En gästhamn på Kungsholmen! | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s