Borgerlig blindhet i bostadspolitiken

”Sälj först, tänk sen. Är det så att människor far illa av försäljningen, sälj ändå. Är försäljningen helt ansvarslös, sälj så fort att ingen märker det.”

Så skrev jag i DN i augusti med anledning av försäljningarna av Svenska bostäders bostäder i Bredäng och Kärrtorp. I samma artikel lovade jag hyresgästerna i samma bostäder, som ser boende i SB som en investering och inte alls vill att lägenheterna säljs till en privat värd, att jag och Socialdemokraterna skulle göra allt vi kunde för att försäljningen inte skulle bli av. Det har vi gjort. Vi har också försökt få Moderaterna att förändra de interna kösystemen för stadens egna bostadsbolag, så att de hyresgäster som investerat många år i Svenska bostäder eller Familjebostäder inte ska mista sin kötid bara för att stadens politiker bestämmer sig för att sälja. Vi har reserverat oss och vi har minoritetsåterremitterat ärendet i kommunfullmäktige.

Vid majoriteten av kommunfullmäktiges sammanträden under hösten har de boende från Breäng och Kärrtorp funnits på plats för att demonstrera och protestera. De har samlat tusentals namnunderskrifter. De har skrivit till majoriteten. De har på tydligast möjliga sätt visat vad de boende i de aktuella bostäderna vill, att de inte vill att deras bostäder säljs.

Idag belsutar kommunstyrelsen om försäljningen och den 28 november ska vi besluta i kommunfullmäktige. Vi kommer givetvis försöka få det försäljningsstopp vi hela tiden velat ha, men Moderaterna och de andra borgerliga partierna är lika tydliga nu som innan: Det är försäljning som gäller. Det spelar ingen roll vad de boende vill.  Många är de gånger jag hört borgerliga politiker legitimera privatiseringar, av exempelvis 70 % av Stockholms äldrevård, med valfriheten. Men den borgerliga valfriheten är en myt. Vilket val har hyresgästerna i Bredäng och Kärrtorp? Valfriheten att flytta från sina bostäder och ställa sig i bostadskön igen, tillsammans med 350 000 andra. Det är inte politik för valfrihet det handlar om, det är moderat privatiseringsiver. Det är borgerlig blindhet i bostadspolitiken.

Andra har också skrivit om försäljningarna, däribland Hyresgästföreningens Terje Gunnarsson.

Annonser

One response to “Borgerlig blindhet i bostadspolitiken

  1. Pingback: Försäljning till varje pris | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s