Tar Albano universitetet till staden?

Jag lovade i torsdags att jag skulle skriva mer om Albano efter stadsbyggnadsnämndens beslut. Som flera av er vet, och som jag hoppades på, fick vi med oss hela nämnden i vår ambitionshöjning till 1500 nya studentlägenheter. Det känns roligt och viktigt. Nästa steg är att se till att planen också blir verklighet.

En del har frågat mig varför Albano-projektet är så viktigt för mig. Det korta svaret är förstås att Stockholmregionen har 80 000 studenter men bara 12 000 studentbostäder, en ekvation som helt enkelt inte går ihop. Det är ett sånt där kort och bra svar som media gillar. Här på min egen blogg täner jag dock tillåta mig en något längre utviktning.

För det första måste vi konstatera att vi faktiskt har allvarliga problem i Stockholmregionen. Unga och studerande väljer bort Stockholm som bostadsort på grund av bostadsbristen. Regionplanekontoret varnar för akademikerbrist i regionen redan 2030. Om vi som är politiker i Stockholmregionen inte lyckas skapa förutsättningar att vända utvecklingen kommer vi få stora problem och vi vet att bostäder och infrastruktur är a och o för att lyckas med den utvecklingen. Idag har Stockholmregionen problem med både bostadsbrist och en allt för gammal kollektivtrafikstruktur. Mot den bakgrunden är 1500 nya studentbostäder på cykelavstånd från universitetet inte bara glädjande, det är nödvändigt.

Men egentligen är det ganska trist att bara se Albano-projektet som nödvändigt. Nog för att det är nödvändigt, men det har potential att ockå bli riktigt spännande. Faktum är att även om Stockholm inte haft akut studentbostadsbrist hade Albano varit ett spännande projekt som varit viktigt för vår stad.

När jag lyssnar på olika personer, oavsett om de är forskare eller arbetsgivare, som talar om vad Stockholm behöver för att utvecklas är ett par ord återkommande. Två sådana ord är kreativitet och innovation. Det är min övertygelse att det finns ett klart samband mellan kreativitet och bildning, mellan vad som sker i skola och akademi och kreativiteten i näringsliv och offentlig sektor. Därför är det också min övertygelse att det är viktigt att våra lärosäten inte är som öar utrpridda och skilda från varandra och från resten av staden.

Lite förenklat är det idag så att universitetets huvudlokaler finns på Frescati, en del lokaler finns i Kräftriket, Tekniska högskolan har sina en bra bit iväg och Nya karolinska kommer när det är klart också ligga en bit bort. Studentbostadsomårdet Lappis ligger i närheten av universitetet men ändå separat. Bristen på lokaler som är något annat än studentrum och lägenheter gör att Lappis bara är just ett studentbostadsområde. Alla de här olika områdena skulla tjäna på att på ett naturligt sätt integreras med varandra men också i förlängningen med resten av staden. Albano skiljer sig från Lappis på flera sätt, men framförallt genom läge och funktion. Albano ligger strategiskt för att kunna länka ihop KTH, Kräftriket och Frescati. Albano kommer att vara mer än bara studentbostäder. Albano kanske inte riktigt kommer att, som jag uttrycker det i rubriken, ta univeristetet till staden (och staden till uni) men det är ett par tydliga steg ditåt. Det tycker jag är riktigt häftigt, alldeles oavsett Stockholm är i depserat behov av de 1500 studentbostäderna.

Jag hade egentligen tänkt skriva mer om kollektivtrafiken och Albano, men det här inlägget har redan blivit lite för långt. Det får bli vid senare tillfälle.

Några av de som kommenterade stadsbyggnadsnämndens beslut i torsdags var: Gadden, Stockholms universitetes studentkår, SSCO och Nicke Grundberg.

Annonser

2 responses to “Tar Albano universitetet till staden?

  1. Om våra politiker kan se nyttan av nytänkande och innovation som något värdefullt när man fattar beslut har vi kommit en bra bit på väg. Det går att bygga ”riktiga bostäder” med kvalitet och miljövänlighet till priser som möjliggör marknadsmässiga hyror för studenterna, men då måste man ha modet att också bjuda in nya aktörer. Det är helt korrekt, 1500 studentbostäder är ett välkommet men litet steg för att bygga ifatt efterfrågan och behov. Vi hoppas på fler sådana beslut och öppenhet för oss nytänkare!

    • Instämmer. Det är fler idéer som behövs och längre perspektiv som ger ökad uthållighet. Studenter och ungdomars boende har hittills behandlats som en fråga som ska lösas vartefter. Så har också 30000 hyresettor försvunnit sedan 1990. De har slagits ut eller omvandlats så att de idag inte kan efterfrågas av ungdomar. Och det byggs inga nya ettor i rimliga prisklasser. Så vart ska unga bo? många väljer att bosätta sig i andra kommuner, långt från Stockholm, eller inneboénde hos andra. Unga Stockholmare borde också ses som fullvärdiga medborgare vars behov är lika viktoga som andras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s