En bil och en sönderfallande gemenskap

Här står den sedan i våras…en skrotbil, ett övergivet vrak i en av Stockholms förorter, Dalen. Varför flyttas den inte, frågar de förbipasserande och boende. Inte polisen för de ser inte att något brottsligt inträffat, inte staden för det är inte kommunens ansvar – längre. Staden har nämligen sålt gatan till en bostadsrättsförening.

Följ bildens riktning 100 meter ned så är det kommunens mark igen. Om någon rullar bilen dit kommer den tas bort av trafikkontoret av säkerhetsskäl, men nu är den att betrakta som privat egendom på privat mark. Jag frågar mig vad den här privatiseringsvågen som drar över Stockholm får för konsekvenser när det som vi uppfattar som allmänna platser privatseras? Hur går det med snöröjning, nedskräpning och tillgänglighet för funktionsnedsatta om allmänna gator delvis privatiseras? Visste bostadsrättsföreningen, vars styrelse består av ideellt arbetande boende, att de tog på sig ett allmänt ansvar när de köpte gatan och vad vill de göra med marken i framtiden? Privata p-platser i gatan kanske eller grindar? Är det början på ett samhälles sönderfall vi ser där gated communities kommer allt närmare. Det privata ställs mot det allmänna intresset . Klart att det var meningen med den förda politiken, men visste medborgarna i Dalen om det när grannarna köpte gatan…

20111112-145530.jpg

Annonser

4 responses to “En bil och en sönderfallande gemenskap

  1. Ett bra exempel på privatiseringens oreflekterade bumerangeffekter. Jag tror att det är läge för politiska systemanalyser, vilket inte är detsamma som nostalgi.

    • Instämmer helt. Framåt från nuet, inte bakåt. En analys av privatiseringens effekter på samhället, vårt gemensamma, är precis vad vi behöver. Allt är inte dåligt med avregleringar och privatisering men allt är definitivt inte bra.

  2. Jag följer med glädje och intresse din blogg. Det är fantastisk att du hinner skriva så mycket på så kort tid och som är så läsvärt. Kram pappa!

  3. Thanks for your nice experience to share with us. Really awesome article with plenty of informative things to be known for us.
    Weight Loss Ideas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s