Studentbostadsområdet Albano – Ikväll gäller det

Ikväll fattar stadsbyggnadsnämnden beslut om nästa etapp i projektering av det nya studentområdet Albano. Det är ett spännande och viktigt projekt för Stockholms studenter i första hand men för hela Stockholm som region i förlängningen. I Stockholmregionen finns idag cirka 80 000 studenter men bara 12 000 studentbostäder. Det funkar inte. Det måste helt enkelt bli fler. Därför är studentbostäder i Stockholm ett av de områden inom stadsbyggnadspolitiken som jag specialbevakar, men där det hittills inte finns mycket att hurra över.  När jag för en dryg vecka sedan fick kvartalsrapport 2 för bostadsbyggandet 2011 framgick att Stockholm stad hittills bara byggt 64 studentbostäder 2011. Det är en deprimerande låg siffra.

Albano är i detta studentbostadsmörker en liten ljuspunkt. Förra gången ärendet var uppe i nämnden föreslog vi socialdemokrater att vi skulle öka antalet planerade studentbostäder, och alla de övriga partierna höll med oss. Inför kvällens nämnd har vi därför ett förslag med 200 ytterligare studentbostäder (antalet har ökat från 800 till 1000). Det är bra, men det finns potential att göra mer på platsen. Vi socialdemokrater kommer ikväll att föreslå att stadsbyggnadsnämnden höjer ambitionen och skriver in 1500 studentbostäder i planen. Platsen rymmer fler och området är perfekt för studenter och forskare. Jag hoppas att Regina Kevius och Moderaterna vill vara med och höja ambitionen.  

Albanoområdet kommer att bilda en tydlig länk mellan Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan, en länk som kommer att präglas av studentliv och forskning. Jag är helt övertygad om att det kan bli en häftig plats. När vi vet hur det går ikväll ska jag försöka blogga lite mer om Albano och Stockholm som universitetsstad, för Albano-projektet tillför mer i vår stad än bara nödvändiga studentbostäder.

Annonser

10 responses to “Studentbostadsområdet Albano – Ikväll gäller det

 1. Får hoppas att detta blir en fortsättning på innerstaden precis som det sägs ska göra i den regionala översiktsplanen. Tätt med kvartersstad som bland annat innehåller universitet och många studentbostäder.

  Det sämsta man kan göra är att lyssna på lobbygrupperna ”förbundet för ekoparken”. Deras mål är (av någon anledning) att exploatering ska bli så låg som möjligt. Men detta ligger inte i allmänintresset.

  • Vi fick igenom våra förslag om att öka antalet studentlägenheter till 1500 i Albano. Moderaterna anslöt sig till vårt förslag vilket öppnar för en mycket bättre markanvändning vid den idag nedlagda industritomten.

 2. Jag tycker att politiker är alldeles för välbetalda och att de har alltför generöst tilltagna pensions- och arbetslöshetsvillkor. Tänkte mig att ni skulle kunna ha samma vilkor som oss andra, d.v.s karenstid och ett skralt tilltaget maxbelopp. Vad tror du om det?

 3. Bra jobbat för fler studentbostäder i Albano! Fortsätt så!

 4. Pingback: 1500 studentbostäder på Albano « Stjärnbildning

 5. Bengt O.H. Johansson

  Visst är det viktigt med studentbostäder. Bygg dem i Hagastaden! Albano ligger i Nationalstadsparken vars bevarande är ett allmänintresse (riksintresse) som lagts fast i Miljöbalken. Visst kan man bygga universitetsinstitutioner i Albano men den tunga exploatering som där föreslagits kommer att strida mot Miljöbalken. Läs proppen! Synd att (s) skall strida mot lagstiftningen.
  Bengt O.H. Johansson

  • Lagen om Nationalstadsparken medger att institutionsbyggnader som hör till området får byggas ut om hänsyn tas till spridningskorridorer och siktlinjer. Platsen kring Albano är idag ett skräpigt industriområde. En byggnation av området med studentlägenheter och forskningsanknuten verksamhet kan både bygga ihop Kräftriket med universitetet och samtidigt göra området vackrare än idag.

 6. Pingback: Albano kan ta universitetet till staden | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s