Ulla Hamilton (m) och polisen

SvD avslöjade igår att polisen fört ut felaktiga uppgifter om att 16 klottrare gripits i samband med Riksteaterns event Art of the streets. SvDs genomgång visade att det endast var en av dessa ingripanden som hade koppling till Art of the streets. Med anledning av det märkliga i att polisens uppgifter inte stämmer i en politiskt känslig fråga, meddelar Ulla Hamilton (m) via sin pressekreterare att hon utgår från att polisens uppgifter är korrekta. Ett problem i sammanhanget är att polisen i samma ärende uppgett i flera av förhören att gripandena skett av ett vaktbolag som anlitats av staden och som agerat i civila kläder. Frågorna som reser sig kring detta är flera.

1. Eftersom det är olagligt att agera väktare i civila kläder undrar jag vad polisen gjorde när de fick reda på detta brott.

2. På vems uppdrag spionerade vaktbolaget i olaglig mundering? Stadens. i Så fall har ju Hamilton redan sagt att polisen alltid har rätt och då faller frågan tillbaka på henne? Har staden begärt att vaktbolaget ska jaga i civila kläder?

3. Vad kostar den här verksamheten att jaga ungdomar över hela staden med spionliknande metoder? Den sk nolltolerensen har pågått i över 10år och har kostat 10-tals kanske 100-tals miljoner kronor. Är det rätt använda pengar om vi jämför med t ex trygghetsskapande åtgärder som inte utförs i parker och bostadsområden.

Till sist. Jag är emot skadegörelse, men för konstformen Grafitti och jag är orolig för hur den sk nolltolerensen tolkas av myndigheter och polis. Misstroendet mot en hel ungdomskultur gör att klyftan mellan ungdomar och samhället växer i onödan. I städer där nolltolerensen avskaffats har andra metoder fungerat bättre för att bekämpa skadegörelse t ex lagliga väggar.

Annonser

One response to “Ulla Hamilton (m) och polisen

  1. Pingback: Ordning & reda i stadens klotterpolitik? | Tomas Rudin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s